website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Free Press Unlimited greep in bij nieuwszender Zuid-Soedan’

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op woensdag 13 september 2017, 13:34

Nieuws

In De Correspondent een uitgebreid verslag over een conflict in 2016 bij het Zuid-Soedanese Radio Tamazuj, dat drijft op financiële steun van Free Press Unlimited (FPU). Stukken die het station publiceerde over financier Internews (tevens partner van FPU) die de geldkraan had dichtgedraaid worden gezien als onprofessioneel. Van censuur was geen sprake, stelt de persvrijheidsorganisatie.

Het conflict begon in 2016, nadat er meerdere artikelen over Internews verschenen. Die stukken zijn volgens een mail van FPU-directeur Leon Willems aanleiding geweest van vragen door geldschieters. “De klachten gaan over een reeks problemen. Nauwkeurigheid wordt in twijfel getrokken, timing, relevantie, wederhoor”, aldus Willems.

In een brief aan de redactie worden de stukken over Internews ‘zelf-destructief’ genoemd.

Joop Daalmeijer, voorzitter van de raad van toezicht van FPU, stuurde vorig jaar een mail aan Radio Tamazuj-hoofdredacteur Daniel Van Oudenaren over de artikelenreeks: “Vrijheid wordt ook beperkt door financiële middelen, dat is vooral belangrijk voor media die gesteund worden door donoren. Probeer niet de hand te bijten die je voedt. Probeer een donor niet te beledigen, waardoor je niet meer de belangrijkere taak van een krant of radio-/tv-station kunt vervullen.”

Nadat het contract van hoofdredacteur Van Oudenaren eind vorig jaar niet werd verlengd, klaagde de redactie over inmenging op Twitter. Daarna werden de wachtwoorden van redactieleden veranderd en door FPU om toegang tot sociale media-accounts gevraagd. Het zou zijn gebeurd om rancuneuze tegenacties te voorkomen.

Na wijziging zouden de gegevens direct aan de de toenmalige directeur zijn overhandigd. Van censuur is volgens FPU dan ook geen sprake. Radio Tamazuj streeft ernaar per 2020 financieel onafhankelijk te kunnen opereren. Meer bij De Correspondent

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.