e learning nvj

— donderdag 26 september 2019, 08:33 | 0 reacties, praat mee

Franse journaliste in metoo-zaak veroordeeld wegens laster

Journaliste Muller en haar advocaat Spizner arriveren voor een persconferentie, kort na de veroordeling | AFP

Sandra Muller, een journaliste die in Frankrijk als een van de eersten een metoo-zaak in de openbaarheid bracht, is veroordeeld wegens laster. Er is volgens de rechter geen bewijs voor beschuldigingen aan het adres van een voormalige topman van onder meer de publieke omroep France Télévisions. Laatste wijziging: 26 september 2019, 08:38

De in New York woonachtige Muller moet vijftienduizend euro schadevergoeding betalen en nog eens vijfduizend euro aan juridische kosten die de beschuldigde Eric Brion moest maken. Muller, die samen met anderen in 2017 door Time Magazine werd geëerd, had Brion beschuldigd van dubbelzinnige opmerkingen en ongewenste avances.

Ze lanceerde binnen Frankrijk de beweging #BalanceTonPorc (‘verlink je varken’) en was de aanjager van een discussie over seksuele intimidatie en normen in Frankrijk. Brion verklaarde tijdens het proces dat zijn leven na de beschuldigingen “in een hel” was veranderd en dat hij inmiddels anti-depressiva neemt.

Hij bekende “onder invloed van alcohol” wel opmerkingen te hebben gemaakt, maar zou daarna al snel excuses hebben aangeboden.

De rechter stelt dat Muller naast een gebrek aan bewijs onvoldoende terughoudend is geweest bij het inzetten van haar sociale media. Door Brion via de hashtags in essentie een varken te noemen stelde ze hem bovendien aan bloot aan publieke veroordeling, aldus de uitspraak.

Brion zegt door de kwestie in zijn zakelijke belangen schade te hebben geleden. Mullers advocaat Francis Spizner zegt op zijn beurt dat de opgelegde boetes veel te hoog zijn voor iemand met haar inkomen. Meer bij New York Times

 

Bekijk meer van

Sandra Muller MeToo MeToo

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.