data als kans

— dinsdag 21 november 2017, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Twee prominente Amerikaanse journalisten beschuldigd van seksueel wangedrag

Charlie Rose won een Peabody en Emmy-award voor een interview in 2013 met de Syrische president Bashar al-Assad - © EPA / Sana

Twee prominente journalisten zijn in de Verenigde Staten beschuldigd van seksueel wangedrag. Het gaat om de prijswinnende journalist Charlie Rose, die op de publieke omroep PBS een gerenommeerd interviewprogramma heeft en een ochtendshow presenteert bij CBS en Witte Huis-verslaggever Glenn Thrush van The New York Times. Laatste wijziging: 21 november 2017, 10:52

De prijswinnende journalist en interviewer Charlie Rose, die al tientallen jaren zijn eigen talkshow heeft en veel beroemde gasten aan tafel heeft gehad, is op non-actief gesteld door zender CBS. Ook Bloomberg en PBS - de zender waar zijn talkshow te zien is - hebben hem geschorst. nadat acht vrouwen hem hebben beschuldigd van seksuele intimidatie.

De vrouwen deden in de Washington Post hun verhaal over het gedrag van de presentator. Allen werkten voor hem, of wilden graag bij hem in dienst. De talkshow Charlie Rose is al sinds 1991 op televisie te zien. Ook was Rose tot deze week medepresentator van het populaire ochtendprogramma CBS This Morning en leverde hij bijdrages aan het actualiteitenprogramma 60 Minutes.

De verhalen van de vrouwen komen veelal met elkaar overeen: Rose pleegde telefoontjes waarin hij zijn seksuele fantasieën over de vrouwen uit de doeken deed, hij liep naakt rond het bijzijn van de vrouwen en greep in sommige gevallen naar lichaamsdelen. Een van de vrouwen meldt ook dat ze naar de producent van het programma van Rose is gestapt met een klacht over obscene telefoontjes. De producent, Yvette Vega, zou hebben gezegd dat ‘Charlie nu eenmaal zo is’. Vega biedt nu haar excuses aan: ze zegt dat ze vrouwen die bij haar langskwamen met verhalen over machtsmisbruik had moeten helpen.

In een verklaring verontschuldigt de 75-jarige Rose zich voor zijn ‘onbehoorlijk gedrag’, al zegt hij ook dat niet alle beschuldigingen aan zijn adres kloppen. Volgens Rose veronderstelde hij dat de vrouwen van zijn avances gediend waren en realiseert hij zich nu dat dit niet klopt.

Naast Rose is er nog een prominente journalist op non-actief gezet. The New York Times, die de schandalen rond seksueel wangedrag van onder anderen producent Harvey Weinstein en komiek Louis C.K., aan het licht bracht, heeft ontdekt dat ook een werknemer van de krant zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik.

Verscheidene vrouwen deden bij nieuwssite Vox hun beklag over Witte Huisverslaggever Glenn Trush. De verslaggever zou vrouwen tegen hun zin hebben betast en gekust, berichtte Vox. The New York Times liet daarop weten de beschuldigingen te onderzoeken, tot die tijd blijft hij geschorst. Thrush werkt sinds januari voor de krant. Daarvoor werkte hij bij Politico en Newsday. Een van de slachtoffers werkte bij Politico.

In een verklaring biedt Thrush excuses aan. “Ik bied mijn excuses aan aan iedere vrouw die zich niet op zijn gemak heeft gevoeld in mijn aanwezigheid, en voor elke situatie waarin ik me ongepast heb gedragen. Elk gedrag waardoor vrouwen zich niet gerespecteerd of ongemakkelijk voelen, is onacceptabel.”

Eerder kwam ook al bij de Amerikaanse publieke omroep NPR de hoofdredacteur onder vuur te liggen vanwege seksueel wangedrag.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.