— maandag 15 juni 2015, 12:15 | 0 reacties, praat mee

Frankrijk wil dat Europees vergeetrecht wereldwijd geldt

Patrick Seeger / EPA

De Franse toezichthouder voor databescherming, La Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (CNIL), heeft Google gewaarschuwd dat het Europese recht om te worden vergeten, wat hen betreft ook internationaal geldt. De gedachte is dat Fransen ook via het .com-domein van Google naar informatie kunnen zoeken en zo verwijzingen die Google via het Franse domein onderdrukt, toch kunnen vinden. CNIL behandelt klachten van Fransen van wie het verwijderzoek door Google is geweigerd. Van de 270.000 verzoeken die Google tot nog toe ontving, kwamen ruim 55.000 uit Frankrijk, meldt technologiesite The Register.

Google stelt dat het internationale .com-domein niet onder de Europese regeling valt, maar CNIL eist dat Google de Franse verwijzingen in alle uitingsvormen van de zoekmachine verdwijdert. Het voegt een wereldwijd component toe aan een sowieso controversiële uitspraak. Franse klachten over de in hun ogen te beperkte maatregelen bestaan al langer: vorig jaar oktober kreeg Google ook al de opdracht verwijzingen te wissen in de internationale index.

Sinds het Europese Hof de ‘recht om te worden vergeten’-uitspraak deed, krijgt het tienduizenden verzoeken waarvan er enkele voor de rechtbank werden uitgevochten [1, 2].

CNIL kan Google beboeten, als het bedrijf in deze zaak in gebreke blijft.

Bekijk meer van

Google

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.