— maandag 16 februari 2015, 14:05 | 0 reacties, praat mee

Google wint zaak rond verwijderen links

Google hoeft binnen Nederland geen verwijzingen naar artikelen rond een conflict tussen een aannemer een een topman van accountantsbureau KPMG te verwijderen. Dat is vorige week in kort geding bepaald. De klager beriep zich onder meer op de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en een omstreden uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie, dat 'het recht om te worden vergeten' regelt. Het conflict van ruim twee jaar geleden ging om een onbetaalde rekening van de bouw van een woning. De aannemer verving de sloten van de nieuwe woning, waardoor de man en zijn familie langer in containerwoningen moest verblijven. Diverse media schreven over de zaak, iets waar de man privé en zakelijk last van stelde te hebben. Laatste wijziging: 19 februari 2015, 11:07

De uitspraak van het Europese Hof is volgens de voorzieningenrechter in dit geval niet vergelijkbaar, omdat het daar om een 16 jaar oud artikel uit een dagbladarchief ging dat een Spaanse man via Google bleef achtervolgen. De Wet bescherming persoonsgegevens is niet bedacht om conflicten over de rechtmatigheid van bepaalde perspublicaties te beslechten. “Het is evenmin bedoeld om onwelgevallige maar niet onrechtmatige artikelen via de omweg van een verwijderingsverzoek aan een zoekmachine-exploitant aan het zicht van het publiek te onttrekken”, aldus de rechter.

Google had de klager laten weten dat de te wissen vermeldingen “relevant, in het algemeen belang en niet verouderd” waren en dat het verzoek daarom werd afgewezen. De rechter stelt dat de genoemde artikelen niet onnodig diffamerend zijn, aangezien het conflict met de aannemer niets zegt over verwijtbaarheid van de klager. Dat hij daardoor langer in containers moest wonen is evenmin diffamerend, omdat de klager daar gedurende de bouw al maanden woonde.

De man werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten, begroot op 1429 euro.

- Meer bij Rechtspraak

Bekijk meer van

Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.