— dinsdag 13 juli 2021, 16:36 | 0 reacties, praat mee

Frankrijk: half miljard boete voor Google rondom slepend conflict met uitgevers

AFP

De Franse mededingingsautoriteit heeft Google een boete van een half miljard euro opgelegd, vanwege het in hun ogen 'te kwader trouw' onderhandelen met Franse uitgevers rondom het hergebruik van hun nieuws. In oktober vorig jaar gaf een Franse rechter al een schot voor de boeg over de wijze waarop Google de uitgevers tegemoet treedt. Laatste wijziging: 13 juli 2021, 16:38

Omdat daar blijkbaar onvoldoende verbetering in plaatsvond, heeft de Autorité de la concurrence besloten tot een forse boete. Google zegt tegenover de BBC dat de boete hun inspanningen om tot een vergelijk te komen negeert.

In april 2020 kreeg Google de opdracht om met uitgevers in gesprek te gaan over een vergoeding voor stukjes tekst die het in bijvoorbeeld Google News weergeeft. Uitgevers willen daarvoor een vergoeding, Google zegt dat miljarden keren wordt doorverwezen naar sites van nieuwsmedia - en dat zulke doorverwijzingen ook waarde vertegenwoordigen.

Google besloot van uitgevers waarmee ze geen overeenkomst hebben niet langer zulke samenvattingen te laten zien. Volgens de toezichthouder is dat een vorm van machtsmisbruik. Google moet verder uitgevers die bij de toezichthouder hebben geklaagd een onderbouwd vergoedingsaanbod doen, met een dwangsom van 900.000 euro per dag als dat over twee maanden nog niet is gebeurd.

Het is een prijzige zomer voor Google: in juni legde de mededingingsautoriteit in een andere zaak een boete van 250 miljoen euro op. In die zaak ging het om een vermeende bevoordeling van het eigen Google Ads-platform binnen Frankrijk, boven oplossingen die uitgevers zelf hebben gebouwd. Meer bij Autorité de la concurrence

Bekijk meer van

Google Frankrijk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.