data als kans

— dinsdag 8 juni 2021, 10:29 | 0 reacties, praat mee

Google belooft beterschap na boete Franse mededingingsautoriteit

AFP

In een slepende zaak tussen Google en de Franse mededingingsautoriteit heeft de zoekgigant een boete van 220 miljoen euro opgelegd gekregen. Het bedrijf beloofde wijzigingen door te voeren in de wijze waarop het opereert in de online advertentiemarkt. Laatste wijziging: 8 juni 2021, 10:34

Volgens toezichthouder Autorité de la concurrence is duidelijk dat Google binnen Frankrijk het eigen Google Ads-platform bevoordeelt boven oplossingen die uitgevers zelf hebben gebouwd, zoals eigen advertentienetwerken en online veilingen waar adverteerders op vrije ruimte kunnen bieden.

De Autorité neemt het Google kwalijk dat het profiteerde van bedrijven die al door daling van papieren abonnementen en een verzwakte advertentiemarkt worden getroffen. Een bedrijf met een machtspositie als Google heeft volgens de toezichthouder “een bijzondere verantwoordelijkheid” geen ondermijnend gedrag te vertonen en enkel te concurreren op basis van verdiensten.

In een blogpost kondigt Google aan sommige wijzigingen wereldwijd toe te passen. “We hebben ingestemd met een aantal verplichtingen om het eenvoudiger te maken voor uitgevers om advertentietechnologie van derden met onze diensten te gebruiken”, aldus Maria Gomri, hoofd juridische zaken van Google Frankrijk.

De veranderingen zullen de komende maanden in Frankrijk worden uitgerold; sommige daarvan dus ook in andere landen. Andere advertentieplatforms krijgen ook meer toegang tot data uit het Google Ads-netwerk, belooft Google. Meer bij Autorité de la concurrence / Google Blog

Bekijk meer van

Google Frankrijk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.