— dinsdag 13 juni 2023, 16:35 | 0 reacties, praat mee

Frankrijk: grote Russische desinformatiecampagne ontdekt

© Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Frankrijk zegt een grote Russische desinformatiecampagne te hebben ontdekt waarbij valse anti-Oekraïense nieuwsitems werden gedeeld. Voor de campagne werden nepwebsites aangemaakt die leken op die van media en regeringen, evenals nepaccounts op sociale media. Laatste wijziging: 13 juni 2023, 16:37

De pro-Russische inhoud leek daardoor van bekende en prominente bronnen te komen. De Franse dagbladen Le Parisien, Le Figaro, Le Monde en 20 Minutes waren het slachtoffer. Ook andere media werden getroffen, waaronder de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel en Bild in Duitsland.

‘Frankrijk veroordeelt de acties die onwaardig zijn voor een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad’, zegt buitenlandminister Catherine Colonna in een verklaring. ‘De Franse autoriteiten werken nauw samen met hun partners om de hybride oorlogsvoering onder Russische leiding te verslaan.’ Zij zegt dat de campagne is uitgevoerd door Russische partijen die banden hebben met de Russische staat.

Volgens Colonna is ook geprobeerd om de site van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken na te maken. Die poging zou zijn mislukt. Westerse landen uiten vaker hun zorgen over door Rusland geleide desinformatiecampagnes. De Franse minister benadrukt dat ‘geen enkele poging tot manipulatie Frankrijk ervan zal weerhouden Oekraïne te steunen’ tijdens de oorlog met Rusland.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.