website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Fotojournaliste opgepakt tijdens Pegida-demo

Lars Pasveer — Geplaatst op maandag 12 oktober 2015, 13:56

Michael Kooren

Michael Kooren

Nieuws

Afgelopen zondag demonstreerden in Utrecht aanhangers van de zogeheten Pegida, een van oorsprong Duitse anti-islam-beweging. Tegelijk was er een tegendemonstratie tegen de in hun ogen racistische elementen in de Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes. Bij confrontaties tussen de groepen deed de politie uiteindelijk meerdere arrestaties, waaronder fotojournaliste Daphne Channa Horn.

Horn, die tussen de Pegida-linies en die van de anti-facisten meanderde om foto’s te maken met haar perskaart in de hand, werd opgepakt vanwege een onfortuinlijk incident met een agent. Toen zijn mountainbike per ongeluk Horn aantikte, werd ze uit balans gebracht. Haar groothoeklens raakte de agent vervolgens op zijn zonnebril - overigens zonder wederzijdse schade.

De situatie was uitzonderlijk gespannen en het onbedoeld contact resulteerde prompt in Horns arrestatie. De fotografe zat anderhalf uur in een arrestantenwagen voordat ze werd overgebracht naar de cel. Horn werd in eerste instantie van het gooien van een fiets verdacht en later van geweld tegen een agent in functie. Ze mocht onder toezicht een melding over haar arrestatie op Twitter en Facebook zetten.

De zaak is inmiddels geseponeerd - al stelt Horn dat het altijd afwachten is hoe permanent zo’n sepot is.

Horn stond uiteindelijk zondagavond weer buiten. De agent die bij de arrestatie betrokken was, bood in een persoonlijk gesprek excuses aan voor de overreactie. Hij was geschrokken van de tik tegen zijn zonnebril. Horn is begripvol: de sfeer was gespannen en een Pegida-aanhanger was kort daarvoor begonnen met het loswrikken van stenen uit het Vredenburgplein. Escalatie hing in de lucht en het kwam uiteindelijk ook tot opstootjes. In totaal werden zondag tien arrestaties verricht.

“Ik heb niet de behoefte de zaak groot op te blazen”, stelt Horn nu. Ze heeft vrede met de gang van zaken, ondanks dat publieke excuses zijn uitgebleven. De Nederlandse Vereniging van Journalisten eist die publieke excuses wel, inclusief een vergoeding voor gederfde inkomsten. De behandeling door de politie was uitstekend, stelt Horn. Vooruitlopend op een nieuwe Pegida-demonstratie werd afscheid genomen met een grap:

2 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Robert Goddyn, 12 oktober 2015, 14:27

    ik zie geen beelden dat Daphne Channa Horn een foto-JOURNALIST is huhu ja google glass reporter bedoelen ze en met een perskaart in je hand is het moeilijk fotograferen lijkt mij.

  2. 2. Ruud1960, 13 oktober 2015, 01:14

    Wat een lul verhaal over die arrestatie. Ik stond er naast.  De politie verzocht iedereen weg te gaan. Men blokte het geheel door fietsen dwars voor zich te houden. Mevrouw wilde perse door deze blokade heen. Ik heb haar vriendelijk verteld dat ik van de politie weg moest en zij dus ook. Maar mevrouw ging er dwars doorheen en toen ik omkeek werd ze gearresteerd. Ik heb niets met Pegida of de zogenaamde socialisten. Ik heb alles alleen een uurtje aangekeken en verbaasd me nu echt van wat er geschreven wordt t.o.v. wat er echt is gebeurd

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.