training eu starters

— maandag 12 oktober 2015, 13:56 | 2 reacties, praat mee

Fotojournaliste opgepakt tijdens Pegida-demo

Michael Kooren

Afgelopen zondag demonstreerden in Utrecht aanhangers van de zogeheten Pegida, een van oorsprong Duitse anti-islam-beweging. Tegelijk was er een tegendemonstratie tegen de in hun ogen racistische elementen in de Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes. Bij confrontaties tussen de groepen deed de politie uiteindelijk meerdere arrestaties, waaronder fotojournaliste Daphne Channa Horn. Laatste wijziging: 15 oktober 2015, 13:39

Horn, die tussen de Pegida-linies en die van de anti-facisten meanderde om foto’s te maken met haar perskaart in de hand, werd opgepakt vanwege een onfortuinlijk incident met een agent. Toen zijn mountainbike per ongeluk Horn aantikte, werd ze uit balans gebracht. Haar groothoeklens raakte de agent vervolgens op zijn zonnebril - overigens zonder wederzijdse schade.

De situatie was uitzonderlijk gespannen en het onbedoeld contact resulteerde prompt in Horns arrestatie. De fotografe zat anderhalf uur in een arrestantenwagen voordat ze werd overgebracht naar de cel. Horn werd in eerste instantie van het gooien van een fiets verdacht en later van geweld tegen een agent in functie. Ze mocht onder toezicht een melding over haar arrestatie op Twitter en Facebook zetten.

De zaak is inmiddels geseponeerd - al stelt Horn dat het altijd afwachten is hoe permanent zo’n sepot is.

Horn stond uiteindelijk zondagavond weer buiten. De agent die bij de arrestatie betrokken was, bood in een persoonlijk gesprek excuses aan voor de overreactie. Hij was geschrokken van de tik tegen zijn zonnebril. Horn is begripvol: de sfeer was gespannen en een Pegida-aanhanger was kort daarvoor begonnen met het loswrikken van stenen uit het Vredenburgplein. Escalatie hing in de lucht en het kwam uiteindelijk ook tot opstootjes. In totaal werden zondag tien arrestaties verricht.

“Ik heb niet de behoefte de zaak groot op te blazen”, stelt Horn nu. Ze heeft vrede met de gang van zaken, ondanks dat publieke excuses zijn uitgebleven. De Nederlandse Vereniging van Journalisten eist die publieke excuses wel, inclusief een vergoeding voor gederfde inkomsten. De behandeling door de politie was uitstekend, stelt Horn. Vooruitlopend op een nieuwe Pegida-demonstratie werd afscheid genomen met een grap:

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Robert Goddyn, 12 oktober 2015, 14:27

ik zie geen beelden dat Daphne Channa Horn een foto-JOURNALIST is huhu ja google glass reporter bedoelen ze en met een perskaart in je hand is het moeilijk fotograferen lijkt mij.

Ruud1960, 13 oktober 2015, 01:14

Wat een lul verhaal over die arrestatie. Ik stond er naast.  De politie verzocht iedereen weg te gaan. Men blokte het geheel door fietsen dwars voor zich te houden. Mevrouw wilde perse door deze blokade heen. Ik heb haar vriendelijk verteld dat ik van de politie weg moest en zij dus ook. Maar mevrouw ging er dwars doorheen en toen ik omkeek werd ze gearresteerd. Ik heb niets met Pegida of de zogenaamde socialisten. Ik heb alles alleen een uurtje aangekeken en verbaasd me nu echt van wat er geschreven wordt t.o.v. wat er echt is gebeurd

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.