— dinsdag 7 mei 2013, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op ophef rond mediacode

Arendo Joustra, hoofdredacteur van het weekblad Elsevier, noemt het "werkelijk onbegrijpelijk dat journalisten de mediacode van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) beschouwen als een code waaraan ze zich moeten houden". Hij schrijft dit in een opinie op De Nieuwe Reporter na alle ophef rond de publicatie van twee foto’s van prinses Amalia door Nieuwe Revu en de Persvrijheidsmonitor 2012 UvA-onderzoeker Tjeerd Schiphof. "Er is maar een code waaraan journalisten zich in Nederland moeten houden en dat is de wet." Laatste wijziging: 25 april 2014, 12:03

“Ten onrechte heeft de mediacode de afgelopen jaren, en zeker de afgelopen weken, een enorme status gekregen. Alsof het een keurslijf is dat journalisten in bedwang houdt en censuur uitoefent. Maar de (eenzijdig afgekondigde) mediacode is niets meer dan een eigen uitleg die de Rijksvoorlichtingsdienst geeft aan eerdere rechterlijke uitspraken, onder meer van het Europese Hof, over kwesties waarbij privacy en persvrijheid botsen.”

Bekijk meer van

RVD Nieuwe Revu

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.