— donderdag 27 januari 2022, 11:41 | 0 reacties, praat mee

Fotografen NRC dwingen collectief hogere tarieven af

2019: de NVJ demonstreert bij de hoofdingang van uitgeverij DPG Media (voorheen De Persgroep) in Amsterdam voor structureel betere fototarieven | Erald van der Aa / ANP

Freelance-fotografen hebben bij NRC betere tarieven bedongen, na jaren waarbij zelfs niet werd geïndexeerd. Het dagtarief steeg met 13 procent, het opdrachttarief met 7 procent. David van Dam, een van de initiatiefnemers, vertelt bij vakvereniging NVJ over het proces. Laatste wijziging: 27 januari 2022, 11:47

Een eerste reactie bij de beeldredactie van NRC over de stilstand was volgens Van Dam “best hard”. De redactie keek naar vergoedingen bij andere titels. NRC betaalde zo slecht nog niet, stelde ze.

Van Dam legde daarop contact met alle fotografen die voor NRC werken. “Iedereen wilde meedoen”, stelt Van Dam. Er volgde een brief aan de chef-beeldredactie met daarin de wens voor inflatiecorrectie over de afgelopen jaren. Een gesprek met NRC volgde.

“We hebben goed nagedacht over de samenstelling van het team waarmee we naar dat gesprek zouden gaan. Eric Brinkhorst ging mee, die is heel zakelijk en heeft een NVJ-achtergrond. Ilvy Njiokiktjien heeft hele goede banden met de redactie. En ikzelf”, zegt Van Dam lachend. “Ik ben gewoon niet zo bang voor de mogelijke consequenties van kritisch zijn.”

Dat eerste gesprek leverde weinig tastbaars op, maar via contacten met NRC’s ondernemingsraad en de redactieraad ging de onrust onder fotografen “gonzen op de redactie”. Uiteindelijk deed de hoofdredactie en directie een voorstel voor hogere tarieven “in lijn met onze inzet”, aldus Van Dam.

Hij dankt de NVJ voor ondersteuning bij het proces, maar zegt dat fotografen vooral zelf actie moeten ondernemen: “Toon initiatief, spreek je uit, geef niet op na één keer nee.” Meer bij NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.