Fotografen klagen BuzzFeed aan voor insluiten Instagram-foto’s

Een groep van zes zwarte fotojournalisten klaagt mediabedrijf BuzzFeed aan voor het ongevraagd gebruik van foto's van Black Lives Matter-demonstraties van afgelopen zomer. Centraal staan foto's die BuzzFeed in een overzichtsartikel insloot vanaf Instagram-accounts van de fotografen.
Instagram maakte in een andere zaak duidelijk dat toestemming van fotografen verplicht is, voor een foto geëmbed mag worden. Daar draaide het om nieuwsuitgave Newsweek, waar de redactie een fotolicentie wilde verwerven, niet kreeg en toen via een Instagram-embed alsnog gebruikte.
BuzzFeed maakte een artikel onder de titel ‘17 indrukwekkende foto’s van de demonstraties, gezien door de ogen van zwarte fotografen’. De fotografen stellen daar niet over te zijn benaderd. De rechtszaak noemt het gebruik van de foto’s diefstal en het bewuste artikel een ironische viering van die roof.
De foto’s van de zes fotografen werden uiteindelijk een week na verschijnen uit het artikel verwijderd. Het stuk werd voorzien van een regel dat de eerdere versie ‘niet voldeed aan redactionele normen rond het verkrijgen van toestemming’.
Elk van de fotografen wil 30.000 dollar schadevergoeding voor auteursrechtenschending. Advocaten voor de fotografen prijzen BuzzFeed wel voor het signaleren van het opmerkelijke werk van de fotografen, gemaakt in de frontlinie van de demonstraties.
“Maar dat BuzzFeed vervolgens het werk steelt dat ze wilden loven was exploitatie in optima forma”, aldus de advocaten tegenover vaksite Artnet News.
Er loopt in de Verenigde Staten al langer een discussie over de status van materiaal dat via embedding op sites van derden getoond kan worden. Wie materiaal uploadt bij een dienst, geeft onder de gebruiksvoorwaarden toestemming voor hergebruik, is de gedachte. In april van dit jaar oordeelde een Amerikaanse rechter in een vrijwel gelijke zaak dat een fotograaf geen bijzondere rechten kan doen gelden, als een foto via Instagram wordt geëmbed.
In Europa wordt embedding juridisch niet als nieuwe openbaarmaking gezien; een nieuwe licentie is daarom niet nodig.
Praat mee