word studentlid

— vrijdag 12 juni 2020, 16:13 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf mag niet aanwezig zijn bij ruiming nertsenhouderij

Fotograaf mag niet aanwezig zijn bij ruiming nertsenhouderij
Medewerkers en de NVWA bij een nertsenfokker in Ysselsteyn, gemeente Venray. - © Rob Engelaar / HH

Freelance fotograaf Olivier Middendorp mag niet aanwezig zijn bij de ruiming van een van de nertsenhouderijen waar het coronavirus is vastgesteld. Dat heeft de rechtbank vrijdag bepaald in een kort geding dat Middendorp had aangespannen tegen de Nederlandse staat. Laatste wijziging: 15 juni 2020, 09:38

De fotograaf, die onder andere fotografeert voor NRC, heeft aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zowel mondeling als per e-mail toestemming gevraagd het ruimen van de nertsen te mogen fotograferen. Dat werd woensdag geweigerd, omdat er volgens een ministeriële regeling een bezoekersverbod is voor alle nertsenstallen in Nederland. Alleen noodzakelijk bezoek in het kader van volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn of gezondheid van in de stal aanwezige personen is toegestaan. Pers is daarom niet toegestaan.

Die regeling kan zijn grondrecht op vrije meningsuiting niet aan de kant zetten, stelt Middendorp. Daarmee wordt zijn recht op vrije nieuwsgaring op onrechtmatige wijze beperkt. Hij meent dat het hier om een principiële zaak gaat die van belang is voor de hele beroepsgroep omdat de persvrijheid ten gevolge van de coronamaatregelen onrechtmatig wordt beperkt. Deze gang van zaken kan zich ook op anderen terreinen (gaan) voordoen. Met het grondrecht op vrijheid van informatie wordt op geen enkele wijze rekening gehouden.

Reden voor een spoed kort geding omdat de ruiming deze week plaatsvindt. De fotograaf wordt bijgestaan door de NVJ/NVF en krijgt steun van het Persvrijheidsfonds. 

De rechter kiest in zijn uitspraak de kant van de overheid, stelt Mira Herens, advocaat van Middendorp. ‘De overheid mag van de rechter met als argument de veiligheid van onder andere Middendorp, hem de toegang ontzeggen. De overheid hoeft zelfs niet te zeggen waar ze gaat ruimen. Ik vind het een vergaande inperking van de persvrijheid. Zelf afspraken over bijvoorbeeld een camera op afstand, een drone of bedenk maar iets dat de veiligheid niet in het geding brengt, is afgewezen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.