e learning nvj

— maandag 30 november 2020, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf gewond bij protesten tegen Franse veiligheidswet

© Stephen Wassenaar / ANP

Een fotograaf is gewond geraakt door toedoen van de politie toen hij verslag deed van de demonstraties in Parijs, meldt belangenorganisatie Reporters sans Frontières (RSF). Onder andere in de Franse steden Parijs en Lyon zijn zaterdag duizenden demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de recent aangenomen veiligheidswet die het filmen en delen van politie van politieagenten zou beperken. Laatste wijziging: 30 november 2020, 10:19

Het gaat om de 24-jarige Syrische fotograaf Ameer Alhalbi, die ernstig gewond raakte aan het gezicht, meldt het Nederlands Dagblad. De freelance fotograaf werkt voor Polka Magazine en AFP en uit beelden blijkt dat zijn gezicht onder het bloed zat en dat zijn hoofd met verband was omwikkeld.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 133.000 mensen de straat op gegaan om te betogen, van wie zo’n 46.000 in de hoofdstad. De organisatoren spreken van een half miljoen betogers, van wie 200.000 in Parijs. Ze zien de wet als een beperking van de persvrijheid en de wet maakt het ook onmogelijk om incidenten van politiegeweld te registreren en te bestraffen. Ruim tachtig mensen zijn tijdens de protesten en ongeregeldheden gearresteerd. Circa een derde van de slachtoffers onder agenten liep de verwondingen in Parijs op.

De betogingen zijn heftiger geworden nadat pas beelden waren opgedoken van de mishandeling van een zwarte man door agenten. President Macron zei vrijdag dat “we ons moeten schamen” voor die beelden van het pak slaag dat de zwarte muziekproducent Michel Zecler vorige weekend in Parijs kreeg.

Lees ook:
Fransen protesteren tegen wet om filmen van agenten te verbieden (23 november 2020)
Omstreden Frans wetsvoorstel verbiedt filmen politie (18 november 2020)

Bekijk meer van

Frankrijk

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.