— dinsdag 23 maart 2021, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Eline Huisman naar Parijs voor de Volkskrant

Eline Huisman - © Roos Trommelen

Binnen de Volkskrant is een wisseling van de wacht aanstaande: Frankrijk-correspondent Daan Kool maakt plaats voor Eline Huisman. Ze neemt zijn plek maar al te graag over en kan vanaf 1 april vanuit Parijs haar liefde voor het land én de journalistiek combineren. Laatste wijziging: 24 maart 2021, 08:44

Huismans belangstelling voor Frankrijk vindt zijn oorsprong in haar studententijd. In 2009 is ze naar Aix-en-Provence in Zuid-Frankrijk gegaan om aan het Institut des Études Politiques een semester met focus op ‘relations internationales’ te volgen. Eenmaal daar is ze gevallen voor de Franse taal en de ‘eigenaardigheden’ van het Franse politieke systeem.

Naast het land heeft Huisman daar naar verloop van tijd ook haar interesse in de journalistiek ontwikkeld. “Tijdens mijn semester aan de Franse Universiteit ben ik begonnen met blogs schrijven over het leven daar. Ik ontdekte het plezier in schrijven en werd nieuwsgierig naar de journalistiek.” Via een stage is Huisman toen in het vak begonnen. Daarna volgde een loopbaan als freelancejournalist – onder meer bij de Volkskrant - en sinds twee jaar als onderzoeksjournalist bij Investico.

Een baan als correspondent in Frankrijk stond bij Huisman al enige tijd op het verlanglijstje. Toen eind vorig jaar de functie van Frankrijk correspondent bij de Volkskrant vrijkwam aarzelde ze niet en heeft ze meteen gesolliciteerd. “En ik ben het geworden. In eerste instantie was ik verbluft omdat ik me realiseerde dat ik mijn droombaan heb gekregen.”

Hoe de werkdagen van Huisman er precies uit gaan zien, weet ze nog niet. “Het hangt in grote mate af van wat er in Frankrijk en Nederland gebeurt. Rond de verkiezingen in Nederland ligt er bijvoorbeeld iets minder focus op het buitenlands nieuws. Verder hoop ik vooral veel op pad te kunnen”, vertelt Huisman.

Tijdens haar laatste weken in Nederland heeft ze op de buitenlandredactie in Amsterdam gewerkt zodat ze zo veel mogelijk chefs van redacties kon leren kennen en ideeën op kon doen voor eventueel relevante verhalen. “Ik zal voornamelijk contact hebben met Marjolein van de Water, chef buitenlandredactie, maar het is fijn om al collega’s te kennen en gezien te hebben.” Want korte lijntjes met chefs van andere redacties komen ook in de dagelijkse routine goed van pas. “Stel: er is een Nederlands-Frans conflict bij KLM Air France. Dan is het fijn dat ik de chef economie al ken. Dat maakt samenwerken net wat makkelijker”, aldus Huisman.

Huisman gaat in Frankrijk freelance aan de slag, al zal ze zich de eerste tijd voornamelijk op haar werk voor de Volkskrant richten. “Er is ruimte om er iets anders naast te doen. Ik heb een aantal opdrachtgevers waar ik op termijn iets voor hoop te doen. Maar ik wil mezelf eerst de ruimte geven om te aarden in Frankrijk.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.