website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Foto DNA: Twee keer Rutte in the Oval Office

Theo Audenaerd — Geplaatst op dinsdag 31 juli 2018, 14:00

© Bart Maat en Freek van den Bergh

Foto DNA Twee foto’s van dezelfde gebeurtenis. Bart Maat coverde voor het ANP het bezoek van Rutte aan president Trump; Freek van den Bergh deed hetzelfde voor de Volkskrant. Twee ervaringen over fotograferen in The Oval Office.

Bart Maat ‘Als vaste Binnenhof-fotograaf voor het ANP volg ik Rutte op de voet. Het voelde dus niet meer dan logisch dat het persbureau mij vroeg om diens bezoek aan Trump te coveren. Omdat het de eerste keer was dat ik in The Oval Office zou werken, heb ik me vooraf goed verdiept in de speelruimte daar. Op foto’s van persbureaus had ik gezien dat de bewegingsruimte voor fotografen en cameramensen verdomd beperkt was. Met die voorkennis zette ik in op een plaats helemaal vooraan, een beetje op een hoek.

Mijn plan lukte, maar het ging niet vanzelf. Er kwam wat duw- en trekwerk aan te pas. Je weet dat je daar geen vrienden mee maakt. Ik ben hier maar één keer, bedacht ik, dus bekijk het maar. Bleek ik naast Shealah Craighead, de vaste fotograaf van het Witte Huis te zitten. Vanuit die positie schoot ik de close beelden. Na een minuut of twee had ik het wel gezien. Ik ging van mijn plek en baande me een weg naar achteren. Daar ben ik met gestrekte armen, steunend tegen het bureau van Trump, verder gegaan. De camera hoog boven mijn hoofd. De 14mm lens die ik special voor deze klus bij Canon had geleend, kwam goed van pas. Ik kon er het hele circus mee overzien. De Amerikaanse journalisten maakten er een heksenketel van. Luid schreeuwend vuren ze hun vragen op Trump af. Ze weten dat hij daar, anders dan Obama, vaak op reageert. Heel bijzonder om dit mee te maken. Na vier minuten stonden we weer buiten.

Freek van den Bergh was de enige andere Nederlandse fotograaf die aanwezig was. Hij was er voor de Volkskrant. Goed dat die krant het volhoudt om een eigen fotograaf te sturen naar dit soort belangrijke gebeurtenissen. Ik ben heel blij als mijn foto’s in alle kranten staan, dat is goed voor het ANP, maar niet per se goed voor de fotojournalistiek. Kranten sturen ook een eigen correspondent, dus waarom geen eigen fotograaf.

De Telegraaf en Elsevier plaatsten op dinsdag 10 juli deze wijdse foto. Andere bladen gaven de voorkeur aan een closere variant.

Tekst gaat verder onder de foto

Freek van den Bergh: ‘Misschien leuk om te weten is dat ik eerst niet naar binnen mocht omdat mijn geboortedatum niet klopte. Op mijn accreditatieformulier stond het anders dan in mijn paspoort. Amerikanen noemen eerst de maand en dan de dag. Je zult het maar meemaken dat je helemaal hierheen komt en dan door zoiets stoms je werk niet kunt doen. Ik heb peentjes gezweet.

Jarenlang droomde ik ervan om, net als fotograaf Valerie Kuipers, bij wie ik destijds stage liep en die met Rutte naar Obama mocht, eens te mogen foto­graferen in het Witte Huis. Als ik die kans toch eens kreeg.

Een paar weken geleden las ik het persbericht over het bezoek van onze premier aan Trump. Het is nu of nooit dacht ik, en belde Gerrit-Jan van Ek van de fotoredactie van de Volkskrant. Wat zij ervan zouden vinden als ik die ontmoeting ging fotograferen. Van Ek reageerde enthousiast en legde het meteen voor aan de hoofdredactie. En die zei ook ja. We zetten in op twee fotopagina’s in de rubriek Uitgelicht. Ik ben meteen met de Rijksvoorlichtingdienst gaan bellen en binnen een paar dagen was alles geregeld.
We reden maandag 2 juli eerst naar Arlington waar Rutte een krans legde op een militaire begraafplaats. Die foto’s ben ik meteen in mijn hotel gaan afwerken en verstu
ren, want het zou sowieso een race tegen de klok worden. Toen naar het Witte Huis. Mijn droom. Het was bizar druk in The Oval Office. Ik schat zo’n man of dertig samengeperst achter de bankjes die de begrenzing zijn voor de persmensen. Ik zat vooraan met de knieën op de bank. Helemaal ingeklemd. Zelfs als ik had gewild kon ik geen kant op. Vanaf die plek schoot ik wat ik schieten kon. Eerst was ik erg gefocused op de beruchte “handshake”, daarna probeerde ik in die krappe vijf minuten zoveel mogelijk verschillend beeld te maken. Om mij heen was het een en al geschreeuw, echt een gekkenhuis. Al die Amerikaanse journalisten blijken niet voor Rutte te komen, maar zijn er om vragen af te vuren op de president. Wetende dat hij er ook vrijwel altijd op reageert.

Bij het weglopen maakte ik nog foto’s met de camera boven mijn hoofd. Er zijn uiteindelijk maar drie foto’s van gebruikt. Helaas geen Uitgelicht.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.