website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Foto DNA: Eerbetoon aan Nouri

Theo Audenaerd — Geplaatst op dinsdag 15 augustus 2017, 10:15

© Stanley Gontha/ProShots

Foto DNA Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Dit keer spreekt hij met fotograaf Stanley Gontha over het eerbetoon aan het jonge voetbaltalent Abdelhak Nouri.

‘Ik twijfelde in eerste instantie om er naartoe te gaan, want het was een extreem drukke week, maar omdat Ajax mij belde en vertelde dat hun eigen fotograaf was verhinderd, heb ik de knoop doorgehakt en ging’, zegt fotograaf Stanley Gontha, eigenaar van persbureau ProShots. Hij was op 14 juli getuige van het eerbetoon van duizenden Ajaxfans bij het huis van Abdelhak Nouri, het jonge voetbaltalent dat door een hersenbeschadiging, opgelopen na een hartstilstand, nooit meer zal voetballen.

‘Mijn Canon DX camera’s en mijn lenzen liet ik thuis. Ik ging op pad met een compact camera, zo’n onopvallend ding dat iedereen thuis heeft. Het voelt namelijk niet goed om op zo’n plek met je professionele apparatuur rond te lopen terwijl iedereen om je heen aan het rouwen is. Je weet vooraf niet hoe daar op gereageerd gaat worden. Het werkte. Ik had een baseballpet en een zonnebril op en op een enkeling na heeft niemand me herkend.

De foto heb ik gemaakt vanaf de derde verdieping van een galerijflat, vlakbij het huis van Nouri in Amsterdam Geuzenveld. Die flat stond in de steigers voor een verbouwing en was daardoor moeilijk te beklimmen. Als ik mijn zware camera’s had meegenomen, zou het nooit zijn gelukt om naar boven te komen. Vanaf die hoge positie wilde ik een overzichtsfoto maken van de indrukwekkende massa die zich daar had verzameld.

Op dat moment kon ik nog niet voorzien dat de witte Mercedes met de vader van Nouri eraan zat te komen. Ineens stond hij daar. Het moment dat de vader vanuit de auto de fans bedankt voor hun steun door zijn hand op zijn hart te leggen duurde een seconde of vier denk ik. Ik voelde wel dat dit belangrijke secondes waren, maar kon het nog niet in een historisch perspectief plaatsen. Dat kwam pas later op de avond toen de reacties op mijn foto op social media losbarstten.

De foto stond op allerlei nieuwssites, op de voorpagina van Het Parool, in de Volkskrant, Elsevier en waarschijnlijk nog veel meer. En hij is aangekocht door het Amsterdams Museum.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.