website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Anne Frank Huis

Theo Audenaerd — Geplaatst op Thursday 1 August 2013, 18:14

Foto DNA Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden.

Ze komen uit Finland en staan in de rij voor de ingang van het Anne Frank Huis. Die met de roze haren is Jenna (27) en links van haar staat Elisa (33), haar vriendin. De foto is gemaakt door Friso Spoelstra in opdracht van Trouw (zaterdag 13 juli, over twee pagina’s). Naast de foto een kort interview. Het is de eerste aflevering van een zomerserie onder de titel: Op bezoek in Nederland.

Op jacht naar buitenlandse toeristen bij populaire ‘attracties’ stevenen fotograaf en verslaggeef­ster Jeannine Julen af op het Rijks­ museum en treffen daar, anders dan gehoopt, geen massa wachtenden. Dat is wel het geval bij het Anne Frank Huis. Het journalisten duo loopt langs de vele wachtenden, en kijkt. Er moeten keu­zes worden gemaakt. De verslaggeef­ster wil een goed verhaal, de fotograaf een sterk beeld.

Het duo houdt halt bij twee Ameri­kaanse man­nen. Spoel­stra is zeer te spreken over deze foto’s. Eigenlijk zijn het zijn favorieten, maar collega Julen krijg geen zinnig woord uit de twee. Ze blijken te stoned en vinden alles ‘cool’. Een homostel uit Londen, hij zwart hij wit, lijkt helemaal geknipt voor de serie, maar zowel hun tekst als beeld leggen het af tegen die van de twee Finse vriendinnen. ‘We vertelden de meiden over de geschiedenis van Trouw als verzetskrant en toen wilden ze mee­ doen’, zegt Spoelstra. Als zijn collega klaar is met haar interview schiet hij ongeveer 40 beelden.

Zes foto’s krijgt de eindredactie toegestuurd: twee van de Amerikanen, twee van het homostel en twee van Jenna en Elisa. De eindredactie maakt de uiteindelijke keuze. ‘Soms ben je zo verliefd op een beeld dat het echt balen is als de redactie een ander kiest’, zegt Spoel­stra, maar in dit geval is de fotograaf dik tevreden met de geplaatste foto. ‘Vrouwen doen het doorgaans beter op foto’s, ze zijn veel relaxter dan mannen, mannen verstijven vaak.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.