— donderdag 1 augustus 2013, 18:14 | 0 reacties, praat mee

Anne Frank Huis

Naar foto's kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden.

Ze komen uit Finland en staan in de rij voor de ingang van het Anne Frank Huis. Die met de roze haren is Jenna (27) en links van haar staat Elisa (33), haar vriendin. De foto is gemaakt door Friso Spoelstra in opdracht van Trouw (zaterdag 13 juli, over twee pagina’s). Naast de foto een kort interview. Het is de eerste aflevering van een zomerserie onder de titel: Op bezoek in Nederland.

Op jacht naar buitenlandse toeristen bij populaire ‘attracties’ stevenen fotograaf en verslaggeef­ster Jeannine Julen af op het Rijks­ museum en treffen daar, anders dan gehoopt, geen massa wachtenden. Dat is wel het geval bij het Anne Frank Huis. Het journalisten duo loopt langs de vele wachtenden, en kijkt. Er moeten keu­zes worden gemaakt. De verslaggeef­ster wil een goed verhaal, de fotograaf een sterk beeld.

Het duo houdt halt bij twee Ameri­kaanse man­nen. Spoel­stra is zeer te spreken over deze foto’s. Eigenlijk zijn het zijn favorieten, maar collega Julen krijg geen zinnig woord uit de twee. Ze blijken te stoned en vinden alles ‘cool’. Een homostel uit Londen, hij zwart hij wit, lijkt helemaal geknipt voor de serie, maar zowel hun tekst als beeld leggen het af tegen die van de twee Finse vriendinnen. ‘We vertelden de meiden over de geschiedenis van Trouw als verzetskrant en toen wilden ze mee­ doen’, zegt Spoelstra. Als zijn collega klaar is met haar interview schiet hij ongeveer 40 beelden.

Zes foto’s krijgt de eindredactie toegestuurd: twee van de Amerikanen, twee van het homostel en twee van Jenna en Elisa. De eindredactie maakt de uiteindelijke keuze. ‘Soms ben je zo verliefd op een beeld dat het echt balen is als de redactie een ander kiest’, zegt Spoel­stra, maar in dit geval is de fotograaf dik tevreden met de geplaatste foto. ‘Vrouwen doen het doorgaans beter op foto’s, ze zijn veel relaxter dan mannen, mannen verstijven vaak.’

Bekijk meer van

Foto DNA Foto DNA De Dag

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.