basis naar compleet

— woensdag 15 februari 2023, 08:40 | 2 reacties, praat mee

Foto DNA: Fotograaf Guus Dubbelman was in het aardbevingsgebied in Turkije

© Guus Dubbelman

Naar foto’s kijk je. Beeldredacteur Theo Audenaerd doet meer. Hij vertelt het verhaal achter een foto. Dit keer spreekt hij met Guus Dubbelman over zijn reportagereis naar het aardbevingsgebied in Turkije. Laatste wijziging: 15 februari 2023, 19:43

‘Vergeleken met de ellende daar stelt het natuurlijk helemaal niets voor, maar ik kan wel zeggen dat dit een van de zwaarste weken in mijn werkzame leven is geweest’, zegt fotograaf Guus Dubbelman (65) die op maandag 6 februari samen met verslaggever Jarl van der Ploeg in opdracht van de Volkskrant naar de aardbevingsramp in Turkije vloog.

‘Het slopende zat niet in het werken zelf, maar in de logistieke problemen daar. Toen ik maandagochtend uit bed gebeld werd door de chef van de fotoredactie, had ik al mijn twijfels want ik ben de jongste niet meer. Achteraf gezien was het ook echt heel zwaar. Zowel fysiek als psychisch.

Maandagavond vlogen we naar Istanbul, van daaruit door naar Kayseri waar we een hotel vonden. Daar pikten we een fixer op, een jonge Turkse vrouw, een kennis van Volkskrant correspondent Rob Vreeken. Zonder iemand die het land goed kent en de taal spreekt, ben je nergens. Met z’n drieën reden we dinsdag naar Göksun. Hier maakten we onze eerste reportage.

Vergeleken met de ellende daar stelt het natuurlijk helemaal niets voor

De dag erna reden we van Kayseri naar Kahramanmarras, een tocht van 250 kilometer over een verschrikkelijke weg. We deden er vier uur over. Aan het einde van de dag, we hadden drie uur kunnen werken, dezelfde weg weer terug. In haast, want er moet een deadline gehaald worden. Weer vier of vijf uur in de auto. Overal autowrakken in de bermen. Hoewel we een goede auto hadden, ben ik zelden zo bang geweest als langs deze weg. Vooral het rijden in het donker was er levensgevaarlijk.

Het werken met Jarl liep gesmeerd. Maar hoe je het ook wendt of keert, het beperkt je wel als je als fotograaf met een verslaggever op pad gaat. Een schrijvende journalist heeft nou eenmaal een ander ritme.

Donderdag gingen we op pad voor de zaterdagkrant. Deze keer zonder deadlinedruk. Anders dan de dagen hiervoor kon ik meer mijn eigen gang gaan in Kahramanmarras.

Een van de beste fotomomenten speelde zich af aan de achterzijde van een ingestort gebouw waar een groep familieleden in tranen toekeek hoe de stoffelijke resten van verwanten werden geborgen. Ik was daar de enige fotogaaf en wilde dichterbij komen om een goed beeld te maken. De politie hield me tegen. Op zo’n moment baal je, maar veel tijd heb je niet om daar bij stil te staan.

Mijn foto’s stuurde ik vanuit het hotel naar de krant. De eerste stond dinsdagochtend op de voorpagina, de laatste in de Volkskrant van zaterdag 11 februari.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

photopress, 15 februari 2023, 17:44

Een veel zeggende foto Guus ondanks dat je deze moest maken in een rampgebied.
Uw foto vertelde mij in één oogopslag meer dan 1000 woorden kunnen vertellen.
Zo horen foto’s gemaakt te worden .
Ik ken het werken met journalisten,je had geluk dat jullie samen waren ook al lijde dat dan tot “beperkingen ‘zoals ik kon lezen.
De foto laat duidelijk zien waar het over gaat geen twijfel mogelijk.
Goed werk onder moeilijke omstandigheden.

Kunnen onze jonge collega’s een voorbeeld aan nemen

Willem Laros, 17 februari 2023, 10:51

Perfect. Onder deze omstandigheden ook nog nauwkeurig kadreren en de compositie ‘bewaken’. Dat is vakwerk. En ja, een schrijver heeft een ander ritme. Hoe herkenbaar! Maar elkaar dan de ruimte laten is belangrijk.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.