mgm nvj maart

— vrijdag 17 april 2015, 14:02 | 0 reacties, praat mee

#FollowFriday: vanuit de schoolbanken

#FollowFriday: vanuit de schoolbanken
Flickr CC BY 2.0 / Eelke

Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws houdt Twitter in de gaten. Zo nu en dan vertelt Villamedia op vrijdag wie je moet volgen binnen een bepaald onderwerp of genre. Dit keer gaan we naar aanleiding van het VVOJ-evenement over onderwijsjournalistiek van aanstaande donderdag terug naar de schoolbanken met een overzicht van de beste onderwijsjournalisten. Laatste wijziging: 18 april 2015, 12:16

Anja Vink – Zeg je onderwijsjournalistiek, dan zeg je Anja Vink. Deze freelancer (onder andere voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland) draait al ruim zeventien jaar mee en stak tot nu toe drie keer de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek in haar zak. Iets wat niemand anders haar na heeft kunnen doen.

Arianne Mantel – Hoewel Mantel pas sinds begin dit jaar haar pijlen op onderwijs richt, is het onderwerp haar verre van vreemd. Ook van 2003 tot 2010 bestierde ze die redactie bij De Telegraaf, de krant waar ze inmiddels ruim 22,5 jaar werkt.

Freke Remmers – Is verslaggever onderwijs bij De Persdienst. Daardoor verschijnen haar stukken als vanzelf in de landelijke edities van de regionale dagbladen van Wegener en de Media Groep Limburg.

Jan Dijksma – Allround redacteur onderwijs voor de Leeuwarder Courant. Dijksma won in 2012 de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek, samen met collega José Hulsing. Het tweetal sleepte de prijs in de wacht met een onderwijsbijlage over sociale media.

Juliette Vasterman – Onderwijsredacteur bij NRC Handelsblad. Schrijft in die hoedanigheid over zaken als thuisonderwijs, schooladviezen en geldnood op scholen. Gebruikt twitter om artikelen over onderwijs (van haarzelf en collega’s) onder de aandacht te brengen.

Laura van Baars – Won in 2009 nog een Tegel voor een serie verhalen over de demografische krimp op het platteland, maar richt zich sinds iets meer dan een jaar op onderwijs. Dat doet Van Baars voor Trouw, waar ze al zo’n 8 jaar in dienst is.

Mark van der Werf – Algemeen Dagblad-verslaggever die na jaren in de journalistiek besloot basisschooldocent te worden. Van der Werf hield het echter na twee jaar al voor gezien, vertelde in Villamedia waarom en schreef een boek over zijn belevenissen. Schrijft nu weer voor het AD, uiteraard over het onderwijs.

Rik Kuiper – Voormalig wetenschapsjournalist voor Quest, die nu als freelancer het onderwijs probeert te doorgronden. Kuiper doet dat voornamelijk voor de Volkskrant en houdt van verhalende journalistiek.

Robert Sikkes – Hoofdredacteur van Onderwijsblad en tevens coördinator communicatie van de Algemene Onderwijsbond. Sikkes twittert vrijwel exclusief over het onderwijs en linkt daarbij vaak naar mooie verhalen van diverse media. Won in 2009 de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek, samen met Yvonne van de Meent en Nico van Kessel (beiden twitterloos).

Ronald Buitelaar – ‘Een droom’ noemde Buitelaar het toen hij in 2014 samen met de eerder genoemde Anja Vink, Didactief-hoofdredacteur Monique Marreveld en de twitterloze Lodewijk van der Kroft de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek mocht ontvangen. Het volgende doel? Die prijs op eigen houtje winnen.

Ontbreken er namen? Voeg ze dan toe in de comments

Vorige edities
6 februari: spotten met pen en papier
23 januari: in en over Turkije
19 december: sportjournalisten
12 december: over de misdaad
5 december: blije bladenmakers
28 november: over de media
21 november: ruimte en ruimtevaart
14 november: focus op film
7 november: de gezondheidszorg
31 oktober: in en over Afrika
24 oktober: Dutch design
17 oktober: play that music
10 oktober: over het zelfstandig ondernemerschap
3 oktober: weet van wetenschap
26 september: techies
19 september: live vanuit de rechtbank
12 september: over IS en jihadisten
5 september: datajournalisten
29 augustus: over politiek Den Haag
22 augustus: in en over de Oekraïne

Bekijk meer van

#FollowFriday

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.