— vrijdag 23 januari 2015, 09:10 | 0 reacties, praat mee

#FollowFriday: in en over Turkije

Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, houdt Twitter in de gaten. Met enige regelmaat vertelt Villamedia op vrijdag wie je moet volgen binnen een bepaald onderwerp of genre. Dit keer richten we onze pijlen op journalisten die tweeten in of over Turkije. Dit naar aanleiding van de arrestatie van niet één, maar twee Nederlandse journalisten in het land.

Frederike Geerdink - Freelance journalist, gestationeerd in de Oost-Turkse stad Diyarbakır. Schrijft en maakt radio. Werd eerder deze maand opgepakt door de anti-terrorisme eenheid van de Turkse politie en beschuldigd van “propaganda voor een terroristische organisatie”. Doet ook verslag van haar belevenissen via haar persoonlijke website JournalistInTurkije.nl.

Hakan Büyük - Eindredacteur bij de Nederlandse editie van de Turkse krant Zaman Vandaag. Twittert in die hoedanigheid met name over actuele gebeurtenissen in Turkije en steekt daarbij zijn mening niet onder stoelen of banken. Maakt zich onder andere boos over de rechtszaak tegen voormalig journalist Sedef Kabaş, die vorige week nog vijf jaar tegen zich hoorde eisen om een tweet die ze plaatste.

Jessica Maas - Turkije-correspondent voor De Persdienst, Het Parool, Elseiver en verschillende websites. Verzamelt op haar website het laatste nieuws over Turkije en bouwde het indrukwekkende digitale project Fortress Europe, dat de weg die Syrische vluchtelingen afleggen tijdens hun tocht naar Europa.

Joost Lagendijk - Is als columnist een beetje een vreemde eend in dit lijstje, maar mag niet ontbreken vanwege zijn status als ‘zwager van alle Turken’. De voormalig GroenLinks-politicus werkt momenteel als universitair docent aan de Suleyman Shah-universiteit in Istanboel en schrijft vanuit daar columns voor de Nederlandse editie van de Turkse krant Zaman Vandaag. 

Lucas Waagmeester - NOS-correspondent in Turkije, die zijn werk voornamelijk verricht vanuit Istandoel. Nam die baan in februari 2014 over van de eveneens twitterende Bram Vermeulen. Is een nieuwsjager, maar biedt ook context vanuit Turkije. Ook als het gaat om gebeurtenissen die niet per se met het land te maken hebben.

Marc Guillet - Correspondent die in 2006 na zeven jaar New York verruilde voor Istanboel. Verslaat daar het nieuws en schrijft reportages voor onder andere het Financieele Dagblad en in het bijzonder voor het Algemeen Dagblad. Twittert in het Nederlands en in het Engels over uiteenlopende onderwerpen die raakvlak hebben met Turkije.

Marloes de Koning - Journalist die als correspondent voor NRC Handelsblad, RTL Nederland en De Standaard verslag doet van gebeurtenissen in Turkije, Griekenland en Cyprus. Werkt zoals het gros van de correspondenten in deze lijst vanuit Istanboel. Staat vaak tot haar enkels in de klei en lijkt het liefst de straat op te gaan.

Mehmet Cerit - Is hoofdredacteur van de hierboven al genoemde krant Zaman Vandaag, dat hij vergelijkt met kranten als het Nederlands Dagblad en Trouw. Wil vanuit zijn geloof een positieve bijdrage aan de samenleving geven. Woonde, ondanks zijn geboorte in Nederland, als kind jaren lang in Turkije.

Mehmet Ülger - Turks-Nederlandse journalist en voormalig ANP-correspondent in Turkije. Werkte de laatste jaren onder andere voor Altijd Wat en Trouw. Werd net als Geerdink in januari gearresteerd in Turkije, in zijn geval voor het maken van foto’s tijdens een rechtszaak in september 2013. De daaruit volgende rechtszaak begon afgelopen woensdag.

Tan Tunali - Pendelt als correspondent op en neer van Amsterdam naar Istanboel. Doet in de eeuwenoude havenstad onder andere verslag voor het ANP, Joop.nl, DeBuitenlandRedactie en TPO Magazine. Twittert over de grote gebeurtenissen, maar laat ook de wat kleinere, bijzondere nieuwtjes niet buiten beschouwing.

Ontbreken er namen? Voeg ze dan toe in de comments

Vorige edities
19 december: sportjournalisten
12 december: over de misdaad
5 december: blije bladenmakers
28 november: over de media
21 november: ruimte en ruimtevaart
14 november: focus op film
7 november: de gezondheidszorg
31 oktober: in en over Afrika
24 oktober: Dutch design
17 oktober: play that music
10 oktober: over het zelfstandig ondernemerschap
3 oktober: weet van wetenschap
26 september: techies
19 september: live vanuit de rechtbank
12 september: over IS en jihadisten
5 september: datajournalisten
29 augustus: over politiek Den Haag
22 augustus: in en over de Oekraïne

Bekijk meer van

#FollowFriday

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.