foj 2019

— vrijdag 19 december 2014, 17:01 | 0 reacties, praat mee

#FollowFriday: sportjournalisten

Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, houdt Twitter in de gaten. Met enige regelmaat vertelt Villamedia op vrijdag wie je moet volgen binnen een bepaald onderwerp of genre. Omdat eerder deze week bekend werd dat voetbalblad Hard Gras stopt met zijn sportjournalistieke prijs, richten we onze pijlen in deze aflevering op sportjournalisten.

Barbara Barend - Staat inmiddels niet meer zelf ieder weekend langs de lijn, maar geeft leiding aan de samen met haar vader (de eveneens twitterende Frits Barend) opgerichte sportglossy Helden. Kocht die titel eerder dit jaar terug van Sanoma, dat geen brood meer zag in het blad en vertelde daar uitgebreid over in Villamedia.

Daan Smink - Chef sport bij NU.nl. Geeft in die hoedanigheid leiding aan een team jonge honden voor wie alles de hele dag sport is. Dat geldt ook voor de tweets van Smink: die gaan exclusief over sport in de breedste zin van het woord.

Edward Swier - Freelance sportjournalist voor Trouw en De Persdienst. Ziet dankzij die laatste klant zijn artikelen terugkomen in het Brabants Dagblad, de Stentor, de PZC en de andere kranten van Wegener. Schrijft, ondanks het regionale signatuur van die kranten, vooral over nationale en internationale voetbalclubs.

Frank Heinen - Neerlandicus die met zijn eerste verhaal over de sportwereld in 2009 meteen de Hard Gras Prijs won. Werkt sindsdien als freelancer voor HP/De Tijd, Studio Voetbal, Vrij Nederland, de Volkskrant en nrc.next. Draagt ook bij aan het satirische De Speld. Schreef daarnaast het boek Uit Koers, waarin hij wielrenners volgt in het leven na de koers. Valt op door zijn scherpe pennetje.

Mark Misérus - Sportjournalist voor de Volkskrant. Schrijft daar veel over voetbal, maar bijt zich net zo lief vast in een verhaal over dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen in Sotsji, het inkomen van FIFA-baas Sepp Blatter en de ondergang van de Raboploeg. Won met een reeks verhalen over dat laatste onderwerp vorig jaar de Hard Gras Prijs.

Michel van Egmond - Gooit al jaren hoge ogen als verslaggever voor VI, maar wist zichzelf vooral in de kijker te spelen met zijn zeer positief ontvangen sportboeken. Won tot twee keer toe de NS Publieksprijs, eerst met zijn boek GIJP en afgelopen jaar met KIEFT.

Mikos Gouka - Als Rotterdamse krant kan het Algemeen Dagblad niet om voetbalclub Feyenoord heen. Vandaar dat de krant een heuse ‘Feyenoord-watcher’ in dienst heeft. Zoals zijn functie al doet vermoeden is het bij sportverslaggever Mikos Gouka Feyenoord wat de klok slaat. Is dus niet heel breed qua onderwerpen, maar heeft wel een immense kennis van ‘zijn club’.

Simon Zwartkruis - Is één van de drie ‘clubwatchers’ van VI en neemt in die hoedanigheid Ajax voor zijn rekening. Twittert vaak en vult zijn berichten regelmatig aan met interessante clubfeitjes.

Thijs Zonneveld - Sportjournalist bij het Algemeen Dagblad, die het ene moment een column tikt over het eeuwige cirkeltje waarin het wielrennen zich bevindt en die vervolgens net zo gemakkelijk een interview met topdarter Michael van Gerwen uit zijn pen schudt. Schrijft daarnaast ook sportcolumns voor NUsport.

Willem Vissers - ‘Ballenjongen’ bij de Volkskrant, wat eigenlijk wil zeggen dat hij met enige regelmaat een aan voetbal gerelateerde column optikt. Jaagt daarnaast ook op sportnieuws, doet verslag van wedstrijden (won daar in 2010 de Hard Gras Prijs voor) en schrijft boeken over ’s lands favoriete balsport.

Ontbreken er namen? Voeg ze dan toe in de comments

Vorige edities
12 december: over de misdaad
5 december: blije bladenmakers
28 november: over de media
21 november: ruimte en ruimtevaart
14 november: focus op film
7 november: de gezondheidszorg
31 oktober: in en over Afrika
24 oktober: Dutch design
17 oktober: play that music
10 oktober: over het zelfstandig ondernemerschap
3 oktober: weet van wetenschap
26 september: techies
19 september: live vanuit de rechtbank
12 september: over IS en jihadisten
5 september: datajournalisten
29 augustus: over politiek Den Haag
22 augustus: in en over de Oekraïne

Bekijk meer van

#FollowFriday

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.