— vrijdag 5 september 2014, 13:12 | 2 reacties, praat mee

#FollowFriday: datajournalisten

Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, houdt Twitter nauw in de gaten. Met enige regelmaat vertelt Villamedia op vrijdagen wie je moet volgen binnen een bepaald onderwerp of genre. Deze week: de crème de la crème op het gebied van datajournalistiek. Want ook lijkt de grootste hype rond deze tak van sport inmiddels voorbij, data crunchen blijft onmisbaar in de journalistiek.

David McCandles - Deze voormalig Guardian-journalist slingert dagelijks interessante datavisualisaties en –journalistiek de wereld in. McCandles biedt niet alleen fijne informatie, maar is ook een hele goede bron voor inspiratie en schreef het prachtige boek Information is beautiful.

Dimitri Tokmetzis - De Correspondent zegt zelf verder te gaan dan het nieuws en wil dat ook op het gebied van datajournalistiek waarmaken. Dat is in het kort de taak van Dimitri Tokmetzis, die eerder al verantwoordelijk was voor de afdeling onderzoeks- en datajournalistiek bij weblog Sargasso. Daarnaast schreef Tokmetzis in 2007 een boek over de manier waarop de CIA illegaal in bankgegevens neust en nam hij een videocursus datajournalistiek op voor Villamedia.

Frédérik Ruys - Toen het VPRO-programma Nederland van Boven in december 2011 voor het eerst op de buis verscheen, liet het de mogelijkheden van datavisualisaties goed zien. Verantwoordelijke voor die datavisualisaties is Frédérik Ruys, die tevens jaarlijks het Nederlands Infographics Congres organiseert. Ruys wist eerder al de Infographics Jaarprijs te winnen.

Henk van Ess - Er is niks dat Google-deskundige Henk van Ess niet kan vinden op internet. Van Ess twittert over tal van onderwerpen, maar mag op deze lijst niet ontbreken door de website over datajournalistiek die hij bijhoudt.

Hille van der Kaa - De Universiteit van Tilburg was het eerste Nederlandse opleidingsinstituut die een master datajournalistiek in het leven riep. Docent Van der Kaa was de drijvende kracht achter die master en is daarnaast co-auteur van het Handboek Datajournalistiek.

Jelle Kamsma - - NU.nl was een van de eerste Nederlandse media die een fulltime datajournalist in dienst nam. Kamsma was die journalist. In de jaren daarna deed hij hetzelfde bij RTL Nederland en het VPRO-programma Nederland van Boven. Kamsma houdt zich tegenwoordig vooral bezig met LocalFocus, een datajournalistieke tool die redacteuren helpt met het inzichtelijk maken van grote hoeveelheden gegevens.

Jerry Vermanen  Ook nu nog zet NU.nl flink in op datajournalist. ‘Hoofd data’ aldaar is nu Jerry Vermanen, die zijn dagen vult met ‘het maken van interactieve klikdingessen’ (betaalde link, gratis voor Villamedia-abonnees). Maakt datajournalistieke visualisaties bij allerlei nieuwsberichten, variërend van berichten over het aantal overtredingen binnen het amateurvoetbal tot ongewenst gedrag bij Defensie.

Liliana Bounegru - Bij Liliana Bounegru is het data wat de klok slaat. Naast haar werk als onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam werkt Bounegru voor het European Journalism Centre, waar ze diverse datajournalistieke projecten heeft opgestart. Een van de bijzonderste van die projecten is The Datajournalism Handbook

Nicole Hughes - Duidelijker dan de Twitter-bio van Nicola Hughes wordt het niet: Get in contact if you need #data that needs digging. Met haar bedrijf Data Miner UK haalt Hughes de onderste steen boven in allerlei datasets. Dat doet ze onder andere voor de Britse krant The Times.

Winny de Jong - ‘Vakidioot’ Winny de Jong is bij duurzaamheidsmagazine OneWorld degene die zich mag verbijten in allerlei cijfertjes. Daar twittert ze dan ook met enige regelmaat over. Op haar website Datajournalistiek.nl deelt ze alles wat ze leert over datajournalistiek.

Yordi Dam - Eerder dit jaar lanceerde NRC Media NRC Q, een online zakenpublicatie die zich vooral richt op het snelle zakelijke nieuws. Als er bij die nieuwtjes iets met grafieken gedaan wordt, dan is de kans groot dat ze uit de koker van Yordi Dam komen. Dam is net als Kamsma betrokken bij het hierboven genoemde LocalFocus en tweet vooral grafieken en statistieken.

Ontbreken er namen? Voeg ze dan toe in de comments.

Bekijk meer van

Twitter #FollowFriday

Praat mee

2 reacties

Jelle Kamsma, 5 september 2014, 13:44

Ik mis Erik Willems nog in het lijstje. @ehwillems, dé technische man van LocalFocus, verantwoordelijk voor al die vette functionaliteiten.

Jak Boumans, 6 september 2014, 16:56

Het European Journalism Centre (EJC)‘s in Maastricht heeft op 30 augustus niet minder dan 1250 certificaten verstuurd aan studenten/ journalisten wereldwijd die de cursus #ddjmooc hebben afgemaakt http://bit.ly/1C9dBYP. De cursus is tot het einde van het jaar gratis online te volgen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.