foj 2019

— vrijdag 12 december 2014, 15:46 | 0 reacties, praat mee

#FollowFriday: over de misdaad

Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, houdt Twitter in de gaten. Met enige regelmaat vertelt Villamedia op vrijdag wie je moet volgen binnen een bepaald onderwerp of genre. Deze week richten we ons daarbij op misdaadjournalisten. Dit naar aanleiding van de recente liquidaties in en rondom Amsterdam.

Anna Korterink – De jonge hond in dit rijtje. Besloot na haar bachelor Taal en Cultuur een jaar lang in de rol van rechtbankverslaggever te kruipen en schreef daar het goed ontvangen boek Bij de rechtbank over. Werkt ook nu nog als freelance rechtbankverslaggever (en misdaadjournalist). Dochter van de verderop genoemde Hendrik Jan Korterink.

Gerlof Leistra – Elseviers misdaadkenner. Is gespecialiseerd in verhalen over moord en doodslag, tbs en de georganiseerde misdaad. Geeft zo een interessant kijkje in de onderwereld. Schreef (net als de meeste anderen in deze lijst) talloze boeken en draaft regelmatig bij de radio en televisie op als misdaadexpert.

Harry Lensink – Schrijft samen met Marian Husken (zie hieronder) over uiteenlopende zaken, als ze maar met misdaad te maken hebben. Werkt sinds 2005 voor Vrij Nederland en was voor die tijd werkzaam voor Quote, Nieuwe Revu en het televisieprogramma Hier en Nu.

Hendrik Jan Korterink – Freelance journalist die er – naast zijn talloze artikelen – op moordend tempo boeken over de misdaad uitperst. Kwam daarmee onlangs in het nieuwst toen de rechter bepaalde dat zijn boek rondom kroongetuige Fred Ros de komende maanden nog niet in de boekhandel mag verschijnen.

Marian Husken – Misdaadverslaggever bij Vrij Nederland, waarbij ze veel optrekt met de hierboven al genoemde Harry Lensink. Schreef daarnaast een hele berg boeken over de misdaad, onder andere over XTC-smokkel, Mink Kok en Willem Holleeder.

Marijn Schrijver – Internetredacteur bij AT5 en freelance misdaadverslaggever voor Nieuwe Revu. Duikt in zijn eigen woorden in ‘schimmenrijken en schemergebieden’. Publiceerde eerder dit jaar het boek Mocromaffia, dat hij samen met collega-journalist Wouter Laumans schreef.

Mick van Wely – In Groningen woonachtige freelance crimejournalist, onder andere voor het Dagblad van het Noorden, EditieNL en Panorama. Schreef daarnaast de boeken Levenslang en Verdoofd, verkracht & besmet. Won in 2013 een Tegel voor een acht pagina’s tellende reconstructie rondom de Harense Facebookrellen.

Wim van de Pol – Hoofdredacteur van en verslaggever bij het onafhankelijke misdaadmedium Crimesite. Werkte eerder al voor het NOS Journaal en voor Zembla en levert nu nog regelmatig als freelancer artikelen over aan misdaad gerelateerde zaken.

Wouter Laumans – Verruilde niet zo heel lang geleden zijn bureau bij Nieuwe Revu voor WNL, maar kon toch niet bij de misdaadjournalistiek wegblijven. Schrijft nu een wekelijkse column in Panorama. Co-auteur van Mocromaffia, samen met de hierboven al genoemde Marijn Schrijver.

Ontbreken er namen? Voeg ze dan toe in de comments

Vorige edities
5 december: blije bladenmakers
28 november: over de media
21 november: ruimte en ruimtevaart
14 november: focus op film
7 november: de gezondheidszorg
31 oktober: in en over Afrika
24 oktober: Dutch design
17 oktober: play that music
10 oktober: over het zelfstandig ondernemerschap
3 oktober: weet van wetenschap
26 september: techies
19 september: live vanuit de rechtbank
12 september: over IS en jihadisten
5 september: datajournalisten
29 augustus: over politiek Den Haag
22 augustus: in en over de Oekraïne

Bekijk meer van

#FollowFriday

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.