— dinsdag 26 september 2017, 17:05 | 0 reacties, praat mee

Fokke & Sukke winnen Inktspotprijs 2017

Reid, Geleijnse & Van Tol

Het trio achter de cartoonvogels Fokke & Sukke (Reid, Geleijnse & Van Tol) zijn met de tekening 'Aanslagen' winnaars van de Inktspotprijs 2017. De drie ontvingen de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar voor een cartoon waarin Fokke & Sukke op vakantie naar blasé nieuws over aanslagen op de radio luisteren. De winnende tekening verscheen op 28 juli 2016 in NRC Next en NRC Handelsblad. Laatste wijziging: 26 september 2017, 17:38

Volgens de jury is de tekening zo goed omdat de tekening de mening voorbij gaat en laat het doordenken over aan de kijker. “De vermoeidheid die we ervaren bij het nieuws over alweer een aanslag, de twijfel over of we het nu veel of weinig aandacht moeten geven ‘anders winnen de terroristen’ en vooral onze eigen onthechtheid van het nieuws worden hier allemaal in een goeie grap gevat.” Het volledige juryrapport is hier in .pdf-formaat te lezen.

De tweede prijs ging naar Jos Collignon, met zijn tekening ‘Succes voor DENK’, verschenen in de Volkskrant op 18 maart 2017. De derde prijs werd gewonnen door tekenaarscollectief Gorilla met de tekening ‘A typecast for Donald Trump’, op 13 oktober2016 in De Groene Amsterdammer.

Op 29 juni kwam de jury van de Inktspotprijs 2017 (Cabaretier De Breij, politiek verslaggever Joost Vullings en VICE-hoofdredacteur Casper Sikkema) bijeen in het pand van NRC aan het Rokin in Amsterdam om zich te buigen over de 100 beste cartoons van het afgelopen jaar. Bestuurslid Jean-Pierre Geelen en voorzitter Saskia van Loenen waren namens organisatoren Stichting Pers & Prent aanwezig.

De prijs heeft zélf ook een bewogen jaar achter de rug: hij dreigde te verdwijnen, tot zich vrij snel een nieuwe sponsor meldde.

In 2016 won tekenaar Peter van Straaten voor de vijfde keer De Inktspotprijs. Hij was toen al ernstig ziek en kon niet persoonlijk bij de uitreiking aanwezig zijn. Van Straaten overleed in december 2016.

Het jaar ervoor won Joep Bertrams met een rebelse cartoon naar aanleiding van de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

Bekijk meer van

Inktspotprijs Fokke en Sukke

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.