website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Inktspotprijs 2016 opnieuw voor Peter van Straaten

Lars Pasveer — Geplaatst in cartoon op woensdag 28 september 2016, 09:29

Nieuws

Peter van Straaten heeft voor de vijfde keer De Inktspotprijs gewonnen, dit keer voor een tekening die ons volgens de jury zowel laat lachen als doet schamen: een vrouw die zich ineens stoort aan de hoofddoek van haar jarenlange buurvrouw. “De tekening is onmiddellijk veelzeggend, direct komisch en uiteraard zagen we het handschrift van een meester”, aldus jury-voorzitter Theodor Holman.

Van Straaten was te ziek om bij de uitreiking zelf aanwezig te zijn, dus de organisatie bezocht hem thuis om het vijfde beeldje te overhandigen. De winnende tekening stond vorig jaar in de Volkskrant.

De winnende spotprenten hadden allen een schurend thema: tekenaar Cortés won de derde prijs met een tekening over het makke schaap Merkel, dat zich door de Turkse president laat gebruiken. Plaats twee was voor cartoonist Geinz, die een toeristische klassieker (het t-shirt van de vakantiebestemming) koppelde aan de aanslagen in Brussel.

“Drie tekenaars die ons pijn wisten te doen; we schrokken even op”, aldus Holman. De jury wisselt jaarlijks en bestond dit jaar naast Theodor Holman uit Dominique van der Heyde en Ionica Smeets. Het volledige jury-rapport en meer informatie staat op de website van organisator Stichting Pers & Prent.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Mag Inspiration Day