training eu starters

— vrijdag 9 december 2016, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Peter van Straaten (81) overleden

© Martijn Beekman / ANP

UPDATE Tekenaar Peter van Straaten is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Laatste wijziging: 9 december 2016, 14:32

Peter van Straaten verwierf bekendheid als tekenaar van cartoons en politieke prenten in het Parool en Vrij Nederland. Sinds 2012 tekende hij wekelijks voor de Volkskrant. Hij werd geroemd om zijn stijl en scherpe observaties. Veel van zijn cartoons gingen over de imperfecties van de mens. In rake, snelle, krasserige Oost-Indische inktlijnen wist hij het menselijk ongemak, relatieproblemen en melancholie als geen ander te vatten in vele duizenden cartoons, strips en illustraties.

Van Straaten was tussen 1958 en 2012 actief voor Het Parool, waar hij begon als reportagetekenaar. Later volgden de populaire rubrieken Vader en Zoon, en Het Dagelijks Leven. In die eerste liet hij op humoristische wijze de generatiekloof zien tussen een conservatieve vader en zijn linkse zoon. De strip beleefde circa 5000 afleveringen voor Van Straaten er in 1987 mee stopte. Het Dagelijks Leven vulde hij tussen 1988 en 2012, met dagelijks een niet actuele cartoon.

Daarnaast verscheen tussen 1969 en 2014 wekelijks een politieke prent van de hand van Van Straaten in Vrij Nederland. Bekend en geliefd was zijn Peter’s Zeurkalender, die sinds 1994 tot en met heden jaarlijks verscheen. In 2006 ontving Van Straaten een Gouden Ganzenveer en in 2010 werd hem de Jacobus van Looy-prijs uitgereikt.

In september won hij nog de Inktspotprijs, voor de vijfde keer. Van Straaten was toen al te ziek om de prijs op te halen. In een briefje meldde hij:

Meer bij NRC / de Volkskrant / Het Parool / Vrij Nederland / De Persmus

Bekijk meer van

Peter van Straaten

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.