— woensdag 28 juni 2017, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Cartoonist luidt noodklok over voortbestaan Inktspotprijs

Peter van Straaten was kort voor zijn dood winnaar van de Inktspotprijs 2016.

Politiek cartoonist Tjeerd Royaards is boos dat de Stichting Democratie en Media (SDM) vanaf volgend jaar de financiële ondersteuning aan Stichting Pers & Prent intrekt. Er bestaat volgens Royaards een reële kans dat daarmee het voortbestaan van de Inktspotprijs in gevaar komt - de enige cartoonistenprijs van Nederland.

Royaards wijst op de naar schatting 75 prijzen voor journalisten en het historische belang van cartoons als commentaar op internationale incidenten en als noodzakelijke kritiek op machtshebbers. Ook was de bijdrage van SDM aan Stichting Pers & Prent met 5000 euro per jaar bescheiden.

In Turkije zit cartoonist Musa Kart al ruim 200 dagen in de cel vanwege belediging van Erdogan, schrijft Royaards. “Machthebbers (vooral degenen die democratie maar lastig vinden) zijn nog steeds doodsbenauwd voor politieke satire, en met recht”, aldus Royaards.

“Cartoonisten hoeven zeker niet overmatig gelauwerd te worden, maar een jaarlijkse prijs om het belang van hun werk te onderkennen, lijkt toch niet te veel gevraagd. Dus de kans om deze unieke en prestigieuze prijs te ondersteunen zou je met beide handen moeten aangrijpen.” Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Tjeerd Royaards Inktspotprijs

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.