website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Cartoonist luidt noodklok over voortbestaan Inktspotprijs

Lars Pasveer — Geplaatst in cartoon op woensdag 28 juni 2017, 09:11

Peter van Straaten was kort voor zijn dood winnaar van de Inktspotprijs 2016.

Peter van Straaten was kort voor zijn dood winnaar van de Inktspotprijs 2016.

Nieuws

Politiek cartoonist Tjeerd Royaards is boos dat de Stichting Democratie en Media (SDM) vanaf volgend jaar de financiële ondersteuning aan Stichting Pers & Prent intrekt. Er bestaat volgens Royaards een reële kans dat daarmee het voortbestaan van de Inktspotprijs in gevaar komt - de enige cartoonistenprijs van Nederland.

Royaards wijst op de naar schatting 75 prijzen voor journalisten en het historische belang van cartoons als commentaar op internationale incidenten en als noodzakelijke kritiek op machtshebbers. Ook was de bijdrage van SDM aan Stichting Pers & Prent met 5000 euro per jaar bescheiden.

In Turkije zit cartoonist Musa Kart al ruim 200 dagen in de cel vanwege belediging van Erdogan, schrijft Royaards. “Machthebbers (vooral degenen die democratie maar lastig vinden) zijn nog steeds doodsbenauwd voor politieke satire, en met recht”, aldus Royaards.

“Cartoonisten hoeven zeker niet overmatig gelauwerd te worden, maar een jaarlijkse prijs om het belang van hun werk te onderkennen, lijkt toch niet te veel gevraagd. Dus de kans om deze unieke en prestigieuze prijs te ondersteunen zou je met beide handen moeten aangrijpen.” Meer bij de Volkskrant

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Mag Inspiration Day