banner anp

— maandag 2 september 2019, 14:04 | 0 reacties, praat mee

Bonden willen 5 procent meer loon bij NPO; werkgevers 1,5 procent

Werknemers bij regionale en landelijke publieke omroepen dienen er dit jaar 5 procent op vooruit te gaan. De helft om de gestegen prijzen te compenseren en de andere helft om de kabinetsbelofte in te lossen dat iedereen er op vooruit dient te gaan. Dat hebben de vakbonden NVJ, FNV en CNV geëist bij de werkgevers. Die bieden op hun beurt 1,5 procent. Meer is er niet gezien de bezuinigingen (gerealiseerd en dreigend) op de NPO.

Vandaag praten de partijen over hun beider uitgangspunten. Wat de bonden betreft gaan de verbeterde afspraken ook gelden voor freelancers. Verder moeten mensen die werken bij een buitenproducent voortaan minimaal betaald krijgen volgens de omroep-cao om te voorkomen dat er op loonkosten wordt geconcurreerd.

Cao-onderhandelaar Wais Shirbaz van de NVJ: ‘Wij zien de financiële problemen bij de NPO maar vinden niet dat het personeel daarvoor moet opdraaien. De rijksoverheid heeft nu geld genoeg om een salarisverhoging voor de medewerkers van de NPO te betalen. Ook roept diezelfde rijksoverheid in de persoon van Mark Rutte de bonden op om vooral een salarisverhoging uit te onderhandelen. Verder levert de NPO een prima prestatie. Dankzij de medewerkers. Als we nu niet om meer loon kunnen en mogen vragen, wanneer dan wel?’

De werkgevers stellen daar tegenover dat de onzekerheid over de inkomsten van de NPO het onmogelijk maakt nu meer te bieden dan 1,5 procent extra. Het liefste maken de werkgevers afspraken voor 2 jaar, dus twee keer 1,5 procent. In dat geval vragen de bonden twee keer 5 procent.

Daarnaast willen de werkgevers enkele nieuwe wettelijke regelingen in de cao-teksten verwerken terwijl de bonden ook afspraken willen maken over werkdruk en stress, veiligheid en de medezeggenschap voor medewerkers. Per omroep moet er minimaal een overkoepelende redactieraad komen, vindt de NVJ.

Bekijk meer van

Wais Shirbaz NVJ NVJ NPO FNV

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.