training eu starters

— vrijdag 2 oktober 2020, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Eindbod cao publieke omroep: 5 procent erbij, ondergrenzen voor vergoedingen freelancers

© Pixabay

Een structurele loonsverhoging van 5 procent, duidelijke ondergrenzen bij de inzet van freelancers en meer zeggenschap voor programmamakers. Dat zijn een aantal van de belangrijkste punten uit de cao-onderhandelingen die de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) de afgelopen maanden voerde met de Nederlandse Publieke Omroep. De NVJ roept omroepwerkers op om voor 15 oktober hun stem uit te brengen over het eindbod. Laatste wijziging: 2 oktober 2020, 10:28

De genoemde loonsverhoging moet doorgevoerd worden in drie stappen, aldus de NVJ op haar website. Allereerst gaan de salarissen van werknemers die op 1 november 2020 in dienst zijn met terugwerkende kracht per 1 januari 2020 met 2,6 procent omhoog. Een tweede verhoging, van 1 procent, gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 juli. Op 1 april 2021 gaan de salarissen opnieuw omhoog, met 1,4 procent.

Als onderdeel van het eindbod willen de werkgevers de pensioenregeling op 1 januari 2021 aanpassen. De regeling nabestaandenpensioen moet daarbij veranderen van een nabestaandenpensioen op opbouwbasis naar een nabestaandenpensioen op risicobasis. Dat is in lijn met de afspraken rondom het nieuwe pensioenstelsel.

Het voorstel dat er ligt voorziet daarnaast in een fair practice code voor goed opdrachtgeversschap. Die code moet zorgen voor bindende afspraken over tarieven voor freelancers. Zij moeten voortaan minstens 150 procent van het cao-loon krijgen dat past bij de functie die ze vervullen. Daarnaast is afgesproken dat werkgevers inzage geven in de procentuele verhouding tussen het aantal werknemers dat een contract heeft voor onbepaalde tijd en het aantal werknemers dat op een tijdelijk contract zit.

De nieuwe cao moet met terugwerkende kracht ingaan op 1 januari 2019 en eindigen op 31 december 2021. NVJ-leden die werkzaam zijn bij de publieke omroep kunnen tot 15 oktober stemmen over het eindbod en ontvangen een oproep dat te doen.

Bekijk meer van

NVJ NVJ NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.