Eindbod cao publieke omroep: 5 procent erbij, ondergrenzen voor vergoedingen freelancers

Een structurele loonsverhoging van 5 procent, duidelijke ondergrenzen bij de inzet van freelancers en meer zeggenschap voor programmamakers. Dat zijn een aantal van de belangrijkste punten uit de cao-onderhandelingen die de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) de afgelopen maanden voerde met de Nederlandse Publieke Omroep. De NVJ roept omroepwerkers op om voor 15 oktober hun stem uit te brengen over het eindbod.
De genoemde loonsverhoging moet doorgevoerd worden in drie stappen, aldus de NVJ op haar website. Allereerst gaan de salarissen van werknemers die op 1 november 2020 in dienst zijn met terugwerkende kracht per 1 januari 2020 met 2,6 procent omhoog. Een tweede verhoging, van 1 procent, gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 juli. Op 1 april 2021 gaan de salarissen opnieuw omhoog, met 1,4 procent.
Als onderdeel van het eindbod willen de werkgevers de pensioenregeling op 1 januari 2021 aanpassen. De regeling nabestaandenpensioen moet daarbij veranderen van een nabestaandenpensioen op opbouwbasis naar een nabestaandenpensioen op risicobasis. Dat is in lijn met de afspraken rondom het nieuwe pensioenstelsel.
Het voorstel dat er ligt voorziet daarnaast in een fair practice code voor goed opdrachtgeversschap. Die code moet zorgen voor bindende afspraken over tarieven voor freelancers. Zij moeten voortaan minstens 150 procent van het cao-loon krijgen dat past bij de functie die ze vervullen. Daarnaast is afgesproken dat werkgevers inzage geven in de procentuele verhouding tussen het aantal werknemers dat een contract heeft voor onbepaalde tijd en het aantal werknemers dat op een tijdelijk contract zit.
De nieuwe cao moet met terugwerkende kracht ingaan op 1 januari 2019 en eindigen op 31 december 2021. NVJ-leden die werkzaam zijn bij de publieke omroep kunnen tot 15 oktober stemmen over het eindbod en ontvangen een oproep dat te doen.
Praat mee