— woensdag 22 september 2021, 12:13 | 0 reacties, praat mee

Flink deel omroepfreelancers wordt nog onder Fair Practice-minimumtarief betaald

PXHere

Minstens een kwart van uitvoerende freelancers (cameramensen, editors en producers) bij de publieke omroep verdienen onder het minimum uurtarief dat is vastgelegd in de zogeheten Fair Practice Code (FPC). Sinds december 2020 gelden deze afspraken over een eerlijker vergoeding binnen de NPO.

Vakbond FNV presenteerde gisteren de resultaten van een peiling onder de genoemde groep freelancers en constateerde dat minstens 25 procent onder het minimum-uurtarief wordt betaald. De FPC (hier in te zien, red.) schrijft bruto-uurtarieven van 25 tot 75 euro voor, afhankelijk van het soort werkzaamheden en in verhouding met cao-functies.

Volgens de FNV gaat het bij de groep freelancers momenteel om uurtarieven van 15 of 16 euro bruto per uur. “Ik vind het onvoorstelbaar dat publieke omroepen zich niet aan hun eigen afspraken houden. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd”, aldus Andrée Ruiters, bestuurder FNV Media & Cultuur.

Tarieven binnen de FPC werden afgesproken tegen de achtergrond van beperkte financiële buffers van veel freelancers, die ook nog in hun eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw moeten voorzien.

Eerder deze maand hield de vakvereniging NVJ een peiling onder omroepfreelancers. Het publiceerde daarvan voorlopige resultaten.

Driekwart kende de code. Ook onder journalistieke freelancers kreeg zo’n 21 procent minder dan het afgesproken minimum. In bijna de helft van de gevallen (49 procent) kregen ze méér betaald. Voor 23 procent van de freelancers verschilt het per opdracht en 7 procent weet niet hoe het uurtarief zich tot de code verhoudt.

Bekijk meer van

NVJ NVJ FNV Fair Practice Code

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.