— vrijdag 16 oktober 2015, 11:37 | 0 reacties, praat mee

Flink deel nieuwsfotografen zet foto’s in scène

CC0 / Pexels

De helft van alle nieuwsfotografen heeft in het verleden wel eens een foto in scène gezet. 12 procent doet dat zelfs bij meer dan de helft van zijn foto's. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Oxford en World Press Photo onder fotografen die werk inzonden voor de fotoprijs met dezelfde naam. Van de 5158 inzenders gaven 1549 gehoor aan het verzoek. Ongeveer de helft van hen was afkomstig uit Europa.

In een verzachtende reactie op de onderzoeksresultaten stellen de onderzoekers dat het mogelijk is dat een deel van de fotografen een vergissing heeft gemaakt bij het antwoorden. Ze zouden de vragen over het in scène zetten van foto’s niet alleen op nieuwsfotografie, maar ook op portretfotografie betrokken kunnen hebben. “Maar zelfs als dat het geval is, dan zit er nog een groot gat tussen de ethische codes en wat er in het werkveld gebeurt.”

In maart van dit jaar trok World Press Photo nog een uitgereikte prijs in, omdat de prijswinnende foto’s deels in scène waren gezet. De Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo won de prijs voor een fotoserie waarmee hij de Belgische stad Charleroi neerzette als ‘Het Donkere Hart van Europa’, terwijl minstens een van de foto’s in de reeks in een andere plaats genomen was. Meer bij The New York Times

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.