— donderdag 5 december 2019, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Filipijnen: Duterte wil grootste zender van het land op zwart zetten

President Duterte van de Filipijnen wil de zender straffen voor negatieve berichtgeving | Athit Perawongmetha / Reuters

De Filipijnse president Duterte heeft er op gehint dat hij ABS-CBN, de grootste zender van het land, op zwart zal laten gaan door geen nieuwe uitzendlicentie toe te kennen. Duterte vindt dat de zender te negatief over hem bericht en in het bijzonder over Dutertes oorlog-tegen-drugs, die in 2016 begon.

Bij die oorlog zijn volgens schattingen zo’n 5800 vermeende dealers en gebruikers doodgeschoten. Veel van die doden vielen door buitenrechtelijke executies. ABS-CBN maakte diverse prijswinnende documentaires over de drugsoorlog en zijn effecten.

De uitzendlicentie verloopt in maart 2020, maar Duterte wil dat moment aangrijpen om de zender het zwijgen op te leggen. Afgelopen dinsdag zei Duterte onomwonden: “Jullie toestemming zal volgend jaar eindigen. Als je verwacht dat het wordt vernieuwd, spijt dat me. Jullie liggen eruit. Ik zal er op toezien dat jullie eruit liggen.”

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) wijst op de achtergrond van de familie Lopez, die de ABS-CBN runt. Tijdens het bewind van dictator Ferdinand Marcos waren zij fel tegenstander, hetgeen hen in 1972 ook op een uitzendverbod kwam te staan.

HRW roept Filipijnse congresleden op weerstand te bieden tegen Duterte en het aanstaande misbruik van licentievergunningen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.