training eu starters

— woensdag 12 februari 2020, 09:08 | 0 reacties, praat mee

Filipijnen: Duterte wil grootste zender van het land definitief op zwart

Demonstraties tegen de potentiële sluiting van ABS-CBN. Onder Duterte staat de persvrijheid in de Filipijnen onder druk. | AFP

De Filipijnse autoriteiten zetten plannen door om de grootste zender van het land ABS-CBN volgende maand op zwart te zetten. President Duterte hekelt de berichtgeving van de zender, in het bijzonder die over de bloedige oorlog-tegen-drugs die in het land wordt gevoerd. Laatste wijziging: 12 februari 2020, 09:15

Begin december werd duidelijk dat Duterte een aanstaande vernieuwing van de uitzendlicentie wil aangrijpen om de zender het zwijgen op te leggen. Die uitzendlicentie verloopt in maart 2020. Duterte zei in december vorig jaar: “Als je verwacht dat het wordt vernieuwd, spijt dat me. Jullie liggen eruit. Ik zal er op toezien dat jullie eruit liggen.”

Bij de drugsoorlog die in 2016 begon zijn volgens schattingen zo’n 5800 vermeende dealers en gebruikers doodgeschoten. Veel van die doden vielen door buitenrechtelijke executies. ABS-CBN maakte diverse prijswinnende documentaires over de drugsoorlog en zijn effecten.

De Filipijnse procureur-generaal Jose Calida heeft het Hooggerechtshof nu formeel verzocht de uitzendlicentie per 30 maart te beëindigen. Calida stelt dat de zender met machtsmisbruik en belediging de voorwaarden van de uitzendlicentie heeft geschonden.

Op vragen van journalisten stelde Calida dat de petitie tot intrekking van de licentie “niet politiek gemotiveerd” is. Een woordvoerder van ABS-CBN noemt de klachten van de regering ongefundeerd.

Duterte nam ook strafmaatregelen tegen Rappler, een ander nieuwsmedium dat kritisch over de buitenrechtelijke executies bericht. Hoofdredacteur Maria Ressa dreigt jaren gevangenisstraf wegens smaad. Rappler wordt ook met sluiting bedreigd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.