— woensdag 1 juni 2016, 11:35 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe Filipijnse president haalt schouders op over dode journalisten

Rodrigo Duterte won met een belofte misdaad keihard aan te pakken | Manman Dejeto / AFP

De nieuwe Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft na een moord op een journalist simpelweg gesteld dat zulke aanslagen niet verbazen, als die journalisten corrupt zijn. "Het simpele feit dat je journalist bent stelt je niet vrij van moordaanslagen, als je een klootzak bent", aldus Duterte.

De National Union of Journalists of the Philippines (NUJP) heeft geschokt gereageerd op de terloopse goedkeuring van moorden op mediawerkers. In de Filipijnen zijn de laatste dertig jaar al 176 journalisten vermoord.

Duterte beloofde in zijn verkiezingsprogramma de doodstraf opnieuw in te voeren en tienduizenden criminelen te zullen laten doden. Het leverde hem een forse verkiezingsoverwinning op. Duterte zal 30 juni aantreden. Zijn verklaring voor moordaanslagen op journalisten is eenvoudig: “De meesten die worden vermoord, om eerlijk te zijn, hebben iets uitgespookt. Je wordt niet omgelegd als je niks verkeerd hebt gedaan.”

Journalistenverengingen in binnen- en buitenland zeggen dat Duterte journalisten vogelvrij maakt en de indruk wekt dat ze hun dood hebben verdiend. Meer bij AFP

Bekijk meer van

Rodrigo Duterte Filipijnen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.