— donderdag 23 januari 2020, 15:43 | 0 reacties, praat mee

Fidan Ekiz vertrok uit eigen beweging bij De Nieuwe Maan, maar het programma en zij waren wel doelwit van intimidatie

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Fidan Ekiz is in december uit eigen beweging vertrokken als presentatrice van het NTR-programma De Nieuwe Maan. Dat zegt ze in een interview in The Post Online. Het was toen niet duidelijk waarom ze vertrok. Maar volgens Ekiz werden zij en haar redactie met grote regelmaat online en telefonisch uitgescholden en bedreigd, schrijft ze bij The Post Online. Laatste wijziging: 24 januari 2020, 08:29

In een opiniestuk op The Post Online licht Ekiz toe dat haar afscheid in gang werd gezet door ‘regressief linkse vertegenwoordigers van de identiteitspolitiek, (woordvoerders van) de islamitische gemeenschap, media en politici’ die het op haar ‘gemunt ’ hadden.

“Deze cultuurrelativisten werpen zich op als verdediger van etnische en religieuze minderheden, pleiten voor verdraagzaamheid, solidariteit, diversiteit, maar zijn bewust blind voor hun eigen intolerantie. Als je je niet achter hun ideologie schaart, leggen ze je het liefst het zwijgen op. Een verontrustende indicatie voor totalitair denken.”

Ook zouden gasten van de talkshow geïntimideerd worden en geadviseerd worden de opnames niet bij te wonen, omdat het programma ‘besmet’ zou zijn. Critici van Ekiz verwijten haar een te kritische blik op de islam en de integratie.

Ekiz presenteerde het programma over de ontwikkelingen in de multiculturele samenleving van september 2018 tot december 2019. Vrijdag begint een nieuw seizoen van De Nieuwe Maan, gepresenteerd door Ajouad El Moloudi.

Lees ook:
Fidan Ekiz:  ‘Ook journalisten moeten wel solidair zijn met de juiste mensen’ (5 november 2018)

 

Bekijk meer van

Fidan Ekiz De Nieuwe Maan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.