— woensdag 24 oktober 2018, 12:09 | 0 reacties, praat mee

Felle kritiek op NOS-artikel over miljardair George Soros

Miljardair George Soros in 2017 | Clemens Bilan / EPA

De NOS heeft na felle klachten over een stuk rond miljardair George Soros diverse wijzigingen doorgevoerd en een verklaring afgegeven over de totstandkoming van het verhaal. Het stuk bevatte onder meer zinsnedes als "De jood Soros steunt organisaties" en noemde Soros in de originele kop een "invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek". Laatste wijziging: 24 oktober 2018, 13:01

Deze kwalificaties deden veel mensen denken aan antisemitische propaganda uit de jaren dertig van de vorige eeuw. In een ‘journalistieke verantwoording’ spreekt de NOS van ‘onjuiste formuleringen’ en dat het de bedoeling was een samenvatting te geven over de framing en omschrijving van Soros door critici.

Aanleiding voor het stuk was de vondst van een explosief bij het huis van Soros in New York.

“Door de gekozen formulering leek het alsof de redactie deze formuleringen zelf passend vond. Dat was uiteraard niet het geval”, aldus de NOS. In een latere versie werd Soros in de kop een ‘staatsman zonder staat’ en verving de redactie de term tentakels door ‘flinke vinger’.

Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff schoof aan bij NPO Radio 1 om uitleg te geven. “We hadden het anders moeten doen. Dit was gewoon niet goed”, aldus Gelauff. Hij betreurt dat ‘kernwaarden’ van de NOS rond feitelijkheid en betrouwbaarheid zijn geschaad. Gelauff begrijpt hoe het stuk in zijn originele vorm zulke felle reacties heeft uitgelokt.

Het artikel werd met instemming ontvangen in kringen die Soros als een Joodse intrigant zien:

Volgens de NOS was het vermelden van Soros’ Joodse achtergrond van belang, omdat zijn tegenstanders dat zelf altijd in stelling brengen.

Bekijk meer van

NOS Marcel Gelauff George Soros

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.