website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rechter: geen naamsvermelding in NRC ‘want kwaliteitskrant’

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op woensdag 15 mei 2019, 09:56

ANP

ANP

Nieuws Een hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft via de voorzieningenrechter afgedwongen dat dagblad NRC zijn volledige naam niet mag noemen. De rechter woog opmerkelijk genoeg daarbij NRC's status als kwaliteitskrant mee.

Volgens de rechter zou enkel het presenteren van zaken in NRC door het grote publiek als ‘waar’ worden vertaald. Er kwam een verbod op het vermelden van de naam van de hoogleraar - nu enkel als ‘B.’ aangeduid.

De advocaten van de hoogleraar (die inmiddels bij de UvA is vertrokken) benadrukten dat het hen niet om de inhoud van het NRC-artikel te doen was. NRC deed langdurig onderzoek naar de zaak, sprak met tientallen bronnen en had inzage in diverse (soms vertrouwelijke) documenten, zoals e-mails, rapportages, appjes en gespreksverslagen.

Voor sommige documenten deed NRC een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Volgens B.‘s zou vermelding van de volledige naam “een onnodige inbreuk maken op zijn persoonlijke levenssfeer”. B. zou verder ‘los gaan’ van reacties op sociale media en met name Twitter vrezen.

NRC betitelde het gedrag van de hoogleraar in de omvangrijke reconstructie als grensoverschrijdend wangedrag en machtsmisbruik.

De rechter noemt die kwalificatie gepast en vindt het artikel “voldoende op feitelijke basis gestoeld”. De hoogleraar - tevens raadsheer van het gerechtshof Amsterdam - is volgens de rechter bovendien een publiek figuur. Desondanks vond de voorzieningenrechter dat er voor “aan de schandpaal te nagelen” met de volledige naam onvoldoende grond is.

NRC stelde eerder dat “het niet langer mogen publiceren van namen van hooggeplaatste publieke figuren bij ernstige misstanden heeft volgens de krant vergaande journalistieke consequenties die het belang van deze zaak overstijgen.” Meer bij NRC / Universiteit van Amsterdam

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.