— woensdag 15 mei 2019, 09:56 | 0 reacties, praat mee

Rechter: geen naamsvermelding in NRC ‘want kwaliteitskrant’

ANP

Een hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft via de voorzieningenrechter afgedwongen dat dagblad NRC zijn volledige naam niet mag noemen. De rechter woog opmerkelijk genoeg daarbij NRC's status als kwaliteitskrant mee. Laatste wijziging: 15 mei 2019, 15:08

Volgens de rechter zou enkel het presenteren van zaken in NRC door het grote publiek als ‘waar’ worden vertaald. Er kwam een verbod op het vermelden van de naam van de hoogleraar - nu enkel als ‘B.’ aangeduid.

De advocaten van de hoogleraar (die inmiddels bij de UvA is vertrokken) benadrukten dat het hen niet om de inhoud van het NRC-artikel te doen was. NRC deed langdurig onderzoek naar de zaak, sprak met tientallen bronnen en had inzage in diverse (soms vertrouwelijke) documenten, zoals e-mails, rapportages, appjes en gespreksverslagen.

Voor sommige documenten deed NRC een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Volgens B.‘s zou vermelding van de volledige naam “een onnodige inbreuk maken op zijn persoonlijke levenssfeer”. B. zou verder ‘los gaan’ van reacties op sociale media en met name Twitter vrezen.

NRC betitelde het gedrag van de hoogleraar in de omvangrijke reconstructie als grensoverschrijdend wangedrag en machtsmisbruik.

De rechter noemt die kwalificatie gepast en vindt het artikel “voldoende op feitelijke basis gestoeld”. De hoogleraar - tevens raadsheer van het gerechtshof Amsterdam - is volgens de rechter bovendien een publiek figuur. Desondanks vond de voorzieningenrechter dat er voor “aan de schandpaal te nagelen” met de volledige naam onvoldoende grond is.

NRC stelde eerder dat “het niet langer mogen publiceren van namen van hooggeplaatste publieke figuren bij ernstige misstanden heeft volgens de krant vergaande journalistieke consequenties die het belang van deze zaak overstijgen.” Meer bij NRC / Universiteit van Amsterdam

 

Bekijk meer van

NRC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.