NOS introduceert Nieuwsbehoeftenmodel

Bijblijven, toepassen, mening vormen of beleven. De vier nieuwsbehoeften van consumenten volgens een model dat Maike Olij namens de NOS beschrijft in een Nieuwsbehoeftenmodel. Het model wordt niet alleen door de NOS gebruikt, maar ook bij het Europese samenwerkingsverband van publieke omroepen (de EBU). En is sinds vandaag in boekvorm verkrijgbaar en te bekijken op de site van de NOS.
In het boek wordt beschreven dat er voor iedere behoefte ideale nieuwsformats te bedenken zijn. En de methode moet de journalist helpen bij het centraal stellen van het publiek.
Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff schetst in het voorwoord: ‘Denken in nieuwsbehoeften staat niet voor het klakkeloos volgen van de wil van de kijker, maar voor het in vorm en aanpak beter dan vroeger aansluiten bij de wereld van de kijker met die onderwerpen die een redactie kiest omdat ze relevant zijn voor de doelgroep of een deel van de doelgroep.‘
Op de website van de NOS valt te lezen, dat de verhouding van de behoeften als volgt is: 59 procent bijblijven, mening vormen 15 procent, toepassen 14 procent en beleven 12 procent.
Het Nieuwsbehoeftenmodel van de NOS doet een beetje denken aan de methode die media-adviseur Leon de Wolff een jaar of twintig geleden introduceerde. Hij onderscheidde 7 functies van nieuws (inzicht, overzicht, waarom, oordeel, vermaak, advies en emotie) die vanuit verschillende perspectieven belicht kunnen worden.
Ook dat model stelde de nieuwsconsument centraal en kreeg als belangrijkste kritiek dat het zou leiden tot een ‘uw vraagt, wij draaien cultuur’ op de redacties.
Nieuwsbehoeften, door Maike Olij. ISBN 9789089537393, 92 pagina’s | € 24,90 | Boom uitgevers Amsterdam. Te koop bij Bol.com.
Praat mee