— maandag 16 augustus 2021, 09:29 | 0 reacties, praat mee

Factchecker David Mikkelson betrapt op plagiaat; moet Snopes verlaten

Mede-oprichter van fact-checking site Snopes, David Mikkelson is betrapt op jarenlang plagiaat en is als schrijver inmiddels vertrokken bij de site. Wel is hij nog steeds voor 50 procent eigenaar. Mikkelson heeft excuses gemaakt. Laatste wijziging: 16 augustus 2021, 11:55

Onderzoek van de website BuzzFeed News heeft aan het licht gebracht dat Mikkelson tussen 2015 and 2019 tientallen artikelen schreef waarbij hij nogal vrijuit kopieerde uit onder meer The Guardian en de LA Times.

Inmiddels zijn 54 van zijn artikelen teruggetrokken door de redactie en die zoekt nog naar meer voorbeelden. Mikkelson gebruikte ook een pseudoniem om zijn plagiaat te maskeren. Maar ook om hate mail te kanaliseren en om de indruk te wekken dat de redactie groter is, aldus Brooke Binkowski, oud-medewerker bij Snopes tegenover Buzzfeed.

Snopes is in 1995 opgericht door Mikkelson en zijn toenmalige vrouw en noemt zichzelf ‘de ultieme fact-cheking site’ en heeft inmiddels twee Webby Awards binnengesleept, werkt samen met Facebook tegen nepnieuws en wordt regelmatig aangehaald in The New York Times en The Washington Post.

In een verklaring nemen de collega’s van Mikkelson afstand van zijn handelen.

Bekijk meer van

Snopes Nepnieuws

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.