website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Facebooks automatische nieuwsdienst promootte nepnieuws

Lars Pasveer — Geplaatst in Innovatie op donderdag 1 september 2016, 09:19

Alberto Estevez / EPA

Alberto Estevez / EPA

Nieuws

De recente stap van Facebook om het menselijk component deels uit de nieuwsselectie van hun Trending Topics te halen, heeft al geleid tot een pijnlijk voorval.

Het algoritme selecteerde een volledig verzonnen verhaal uit dubieuze bron, dat een prominente Fox News-verslaggeefster zou zijn ontslagen omdat ze op Hillary Clinton zou willen stemmen. De beslissing om menselijke interactie terug te schalen was juist genomen omdat Facebook ervan werd beschuldigd dat het conservatieve geluiden in de media doelbewust onderdrukte.

Facebook is nu van censuurpleger ineens verspreider van nepnieuws geworden, schrijft het liberale New York Magazine. De stap om selectie en het schrijven van samenvattingen geautomatiseerd te laten verlopen legt een probleem met conservatief nieuws bloot, stelt Brian Feldman van het katern SelectAll.

Dat is vaak zo dik aangezet of ronduit leugenachtig, dat een computeralgoritme het verschil niet meer ziet. “De afstand tussen de nepnieuwssites en de ‘onderdrukte’ conservatieve nieuwssites is minuscuul”, aldus Feldman. Meer bij New York Magazine

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.