website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Facebook zette gebruikersdata in als machtsmiddel en beloning’

Lars Pasveer — Geplaatst in privacy op woensdag 17 april 2019, 08:35

Facebook-topman Mark Zuckerberg tijdens een ontwikkelaarsconferentie in 2018 | Stephen Lam / Reuters

Facebook-topman Mark Zuckerberg tijdens een ontwikkelaarsconferentie in 2018 | Stephen Lam / Reuters

Nieuws Facebook heeft partners waarmee het samenwerkt zowel beloond als gestraft, door toegang tot gebruikersgegevens te verlenen of te onthouden. Dat bericht nieuwszender NBC News op basis van duizenden documenten uit de periode 2011 tot 2015.

Een klein deel van de documenten waaruit NBC News put was al bekend, maar de nieuwe onthullingen komen uit nog eens duizenden extra documenten als mails, chattranscripties, presentaties en notulen van vergaderingen. Die tonen volgens NBC News aan “hoe Zuckerberg, samen met zijn raad van bestuur en managementteam manieren bedacht om de schatkamer aan gebruikersdata - inclusief informatie over vrienden, relaties en foto’s - te gebruiken als machtsmiddel tegenover bedrijven waarmee het samenwerkt.”

Facebook kon dat doen, omdat het als enige over de gewilde informatie beschikte. Zo werd toegang voor een chat-app die te populair werd geacht beperkt. Tegelijk kregen bedrijven die veel bij Facebook adverteerden, zelf interessante gegevens deelden of simpelweg goed bevriend waren met Zuckerberg ruime toegang tot persoonlijke gebruikersinformatie.

De praktijken vonden plaats tegen een achtergrond waar Facebook publiekelijk het belang van privacy en dataveiligheid preekte.

NBC News stelt dat Facebook de authenticiteit van de duizenden documenten niet heeft betwist. Tegelijk is het netwerk voor de praktijken niet aangeklaagd. Meer bij NBC News

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.