e learning nvj

— woensdag 17 april 2019, 08:35 | 0 reacties, praat mee

‘Facebook zette gebruikersdata in als machtsmiddel en beloning’

Facebook-topman Mark Zuckerberg tijdens een ontwikkelaarsconferentie in 2018 | Stephen Lam / Reuters

Facebook heeft partners waarmee het samenwerkt zowel beloond als gestraft, door toegang tot gebruikersgegevens te verlenen of te onthouden. Dat bericht nieuwszender NBC News op basis van duizenden documenten uit de periode 2011 tot 2015.

Een klein deel van de documenten waaruit NBC News put was al bekend, maar de nieuwe onthullingen komen uit nog eens duizenden extra documenten als mails, chattranscripties, presentaties en notulen van vergaderingen. Die tonen volgens NBC News aan “hoe Zuckerberg, samen met zijn raad van bestuur en managementteam manieren bedacht om de schatkamer aan gebruikersdata - inclusief informatie over vrienden, relaties en foto’s - te gebruiken als machtsmiddel tegenover bedrijven waarmee het samenwerkt.”

Facebook kon dat doen, omdat het als enige over de gewilde informatie beschikte. Zo werd toegang voor een chat-app die te populair werd geacht beperkt. Tegelijk kregen bedrijven die veel bij Facebook adverteerden, zelf interessante gegevens deelden of simpelweg goed bevriend waren met Zuckerberg ruime toegang tot persoonlijke gebruikersinformatie.

De praktijken vonden plaats tegen een achtergrond waar Facebook publiekelijk het belang van privacy en dataveiligheid preekte.

NBC News stelt dat Facebook de authenticiteit van de duizenden documenten niet heeft betwist. Tegelijk is het netwerk voor de praktijken niet aangeklaagd. Meer bij NBC News

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.