— woensdag 4 augustus 2021, 13:40 | 0 reacties, praat mee

Facebook werkt aan techniek voor reclame op versleutelde gegevens

Ook zonder de data in te hoeven inzien wil Facebook er gericht reclame op kunnen verkopen. De techniek is nog niet geschikt voor brede implementatie, erkent het platform. | Amy Osborne / AFP

In de rubriek Innovatie schrijft Villamedia-redacteur Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer over de wens van Facebook om reclame te kunnen verkopen op versleutelde informatie.

Technologiesite The Information bericht over plannen van Facebook om kunstmatige intelligentie op versleutelde data los te laten. Niet met het doel dat te kraken, maar wel om er voldoende patronen in te ontdekken zodat er nog steeds reclame op kan worden verkocht. Volgens Facebook is het nog wel te vroeg om de techniek op diensten als WhatsApp los te laten.

De idee, homomorfische encryptie genaamd, bestaat al decennia. Niet alleen Facebook onderzoekt de potentie ervan als reclamemiddel: ook andere grote techbedrijven als Google en Microsoft houden zich ermee bezig.

Volgens Engadget zou een succesvolle implementatie ervan zowel toezichthouders als adverteerders tevreden kunnen stellen. Die laatsten kunnen dan nog steeds analyses uitvoeren op gegevens, zonder dat de informatie zelf leesbaar aan derden wordt getoond. / The Information

Bekijk meer van

Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.