basis naar compleet

— maandag 22 februari 2021, 13:58 | 0 reacties, praat mee

Facebook verwijdert pagina’s van Myanmarese staatsomroep en junta

© Denis Charlet / ANP

Facebook heeft maandag pagina's van de Myanmarese staatsomroep MRTV verwijderd, omdat die zouden aanzetten tot geweld. Zondag deed het social mediabedrijf dat ook al met pagina's van het Myanmarese leger, meldt NU.nl. Laatste wijziging: 22 februari 2021, 14:06

De staatstelevisie waarschuwde inwoners dat demonstreren tegen de coup mogelijk “levens zal kosten”. De verklaring is volgens het bedrijf in strijd met Facebooks beleid tegen geweld en opruiing.

Zondag gebeurde hetzelfde bij pagina’s van het Myanmarese leger, een dag nadat twee demonstranten werden gedood toen de politie het vuur opende op de demonstranten, die daar waren uit protest tegen de coup die de junta begin februari pleegde. De junta, lokaal bekend als de Tatmadaw, had een eigen nieuwspagina op Facebook onder de naam ‘Tatmadaw True News Information’. Die pagina is nu verwijderd, zegt Facebook.

Eerder deze week blokkeerde de militaire junta toegang tot Wikipedia in het land. De toegang tot Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp was al langer geblokkeerd. Volgens monitoringsorganisatie Netblocks worden internetverbindingen al een week elke avond na 18.00 uur tijdelijk uitgeschakeld.

De junta heeft zelf nieuwe telecomwetgeving opgesteld, die het telecom- en internetaanbieders verplicht om informatie over gebruikers te delen en actief inhoud te verwijderen dat “haat zaait, eenheid en rust dreigt te verstoren of geruchten of nepnieuws verspreidt”.
Meer bij NU.nl / Reuters I / Reuters II

Bekijk meer van

Myanmar MRTV Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.