website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Facebook neemt maatregelen om nepnieuws in Duitsland tegen te gaan

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in discussie op maandag 16 januari 2017, 07:40

© Lex van Lieshout / ANP

Nieuws

Facebook gaat in Duitsland waarschuwen voor nepnieuws. Met de verkiezingen daar voor de deur wil het sociale netwerk een herhaling van het vele nepnieuws zoals tijdens de verkiezingen in Amerika voorkomen. Facebook gaat samenwerken met journalistieke organisaties om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

Het journalistieke onderzoeksbureau Correctiv gaat dubieuze berichten controleren. Gebruikers die het vermoeden hebben dat een bericht op Facebook nep of misleidend is, kunnen die aanmerken als ‘nepnieuws’. De onderzoekers van Correctiv checken vervolgens of dat echt zo is. Mochten zij concluderen dat het om nepnieuws gaat, dan voegt Facebook een waarschuwing toe dat het bericht in kwestie ‘betwistbaar’ is, gepaard met een uitleg. Het bericht zelf verdwijnt niet, en het blijft ook gewoon deelbaar. Maar het zal wel minder op de tijdlijn van gebruikers verschijnen.

Buzzfeed heeft al ontdekt dat er veel nepnieuws wordt verspreidt over bondskanselier Angela Merkel

Duitsland is het eerste Europese land waar Facebook op deze wijze nepnieuws aanpakt. Het bedrijf begon daar vorige maand in de Verenigde Staten al mee. Meer bij CNN / BBC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Festival vrije woord