— maandag 16 januari 2017, 07:40 | 0 reacties, praat mee

Facebook neemt maatregelen om nepnieuws in Duitsland tegen te gaan

© Lex van Lieshout / ANP

Facebook gaat in Duitsland waarschuwen voor nepnieuws. Met de verkiezingen daar voor de deur wil het sociale netwerk een herhaling van het vele nepnieuws zoals tijdens de verkiezingen in Amerika voorkomen. Facebook gaat samenwerken met journalistieke organisaties om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

Het journalistieke onderzoeksbureau Correctiv gaat dubieuze berichten controleren. Gebruikers die het vermoeden hebben dat een bericht op Facebook nep of misleidend is, kunnen die aanmerken als ‘nepnieuws’. De onderzoekers van Correctiv checken vervolgens of dat echt zo is. Mochten zij concluderen dat het om nepnieuws gaat, dan voegt Facebook een waarschuwing toe dat het bericht in kwestie ‘betwistbaar’ is, gepaard met een uitleg. Het bericht zelf verdwijnt niet, en het blijft ook gewoon deelbaar. Maar het zal wel minder op de tijdlijn van gebruikers verschijnen.

Buzzfeed heeft al ontdekt dat er veel nepnieuws wordt verspreidt over bondskanselier Angela Merkel

Duitsland is het eerste Europese land waar Facebook op deze wijze nepnieuws aanpakt. Het bedrijf begon daar vorige maand in de Verenigde Staten al mee. Meer bij CNN / BBC

Bekijk meer van

Facebook Duitsland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.