website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Facebook en Google in Nederland niet actief bezig met tegengaan verspreiding nepnieuws

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 24 februari 2017, 09:22

Pixabay

Pixabay

Nieuws

Hoewel er rondom de Amerikaanse verkiezingen veel te doen was rondom nepnieuws en de rol die techbedrijven spelen in de verspreiding ervan, doen Google en Facebook in Nederland niet actief iets tegen mogelijk nepnieuws. Dat stelt Numrush na gesprekken met de twee tech-reuzen.

In andere landen is dat wel het geval. Zo werkt Facebook in Duitsland samen met een onderzoeksbureau, dat controleert of verhalen op het sociale netwerk nepnieuws zijn. In Nederland is “er nog geen nieuws over een dergelijk programma”, reageert communicatiemanager Tineke Meijerman van Facebook Benelux tegenover Numrush. “Maar we kijken bij Facebook wereldwijd of we in ieder land dergelijke samenwerkingen kunnen aangaan.”

Ook de inzet van Google om nepnieuws tegen te gaan blijft in Nederland beperkt. Waar gebruikers in Frankrijk via de dienst CrossCheck een informatievraag kunnen indienen bij mediapartners, zijn dergelijke initiatieven in Nederland niet uitgerold. Rachid Finge, woordvoerder van Google Nederland, bevestigt aan Numrush dat dat ook niet zal gebeuren.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.