— dinsdag 22 november 2022, 07:38 | 0 reacties, praat mee

Ex-medewerkers Hongkongse krant pleiten schuldig aan samenzwering

De redactie van Apple Daily tijdens de productie van de laatste editie van de krant - © AFP / Anthony Wallace

Zes voormalige medewerkers van de opgeheven Hongkongse krant Apple Daily hebben dinsdag schuldig gepleit aan samenspanning met buitenlandse krachten. Het gaat onder meer om de voormalige hoofdredacteur en meerdere eindredacteuren van de krant. Bij een veroordeling kunnen ze levenslang krijgen. Laatste wijziging: 22 november 2022, 07:47

De zes zouden volgens de autoriteiten tussen juli 2020 en juni 2021 in tientallen berichten hebben geprobeerd om buitenlandse sancties uit te lokken tegen China of Hongkong. Ze zouden daarin onder meer zijn bijgestaan door de Hongkongse mediatycoon Jimmy Lai.

De 74-jarige Lai is de oprichter van de prodemocratische krant en geldt in Hongkong als een van de prominentste voorvechters van democratie. Sinds China er in 2020 een omstreden veiligheidswet invoerde, is de prodemocratische beweging de kop ingedrukt. De wet betekende ook het einde van Apple Daily. De krant stopte in juni vorig jaar met publiceren nadat werknemers werden opgepakt en tegoeden werden bevroren.

De veiligheidswet verbiedt staatsondermijnende activiteiten, terrorisme, buitenlandse inmenging en het streven naar onafhankelijkheid. De wet werd door Beijing ingevoerd vanwege de antiregeringsprotesten in Hongkong, die regelmatig uit de hand liepen. Door de wet is het voor critici lastig geworden om zonder gevolgen publiekelijk kritiek te leveren op de Hongkongse en Chinese autoriteiten.

Bekijk meer van

Hongkong Apple Daily

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.