Europese Unie neemt eigen Magnitsky-wet aan: mensenrechtenschenders nu wereldwijd te straffen

De Europese Unie heeft, zoals verwacht, regelgeving aangenomen waarbij het sancties kan treffen tegen mensenrechtenschenders waar ook ter wereld, ongeacht of dat individuen of organisaties zijn. Zulke wetgeving bestond al in de Verenigde Staten.
De Amerikaanse Magnitsky Act draagt de naam van een in gevangenschap gestorven Russische klokkenluider. In Europa wordt die naam slechts informeel gebruikt. Het standpunt is dat het een algemene sanctiewet rond mensenrechtenschendingen betreft, niet gericht op een specifiek land.
Onder de nieuwe wetgeving kunnen individuen een (in)reisverbod krijgen opgelegd, is het mogelijk bezittingen te bevriezen. Ook is het straks verboden om van mensenrechtenschendingen beschuldigde individuen, organisaties of landen direct of indirect financieel te steunen.
Een beroep op de sanctiewet is volgens de Europese Raad mogelijk bij zware mensenrechtenschendingen zoals genocide, inbreuk op primaire vrijheden, buitenrechtelijke executies, marteling of gevangenname. Ook andere “wijdverbreide en systematische schendingen” van mensenrechten vallen onder de nieuwe wetgeving.
The EU Global Human Rights sanctions regime allows to:
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) December 7, 2020
- focus on a specific area instead of a specific country
- target perpetrators even if they are not committed by their own country
- ban entry to the EU
- freeze assets in the EU
- prohibit making funds available to them pic.twitter.com/hsqQGEeB9U
De zwaarte van sancties wordt door de Europese Raad in samenspraak met de zogeheten Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid bepaald. Meer bij de Europese Raad
Praat mee