banner festival 23

— dinsdag 8 december 2020, 14:29 | 0 reacties, praat mee

Europese Unie neemt eigen Magnitsky-wet aan: mensenrechtenschenders nu wereldwijd te straffen

Een man loopt langs het hoofdkantoor van de Europese Unie in Brussel | AP

De Europese Unie heeft, zoals verwacht, regelgeving aangenomen waarbij het sancties kan treffen tegen mensenrechtenschenders waar ook ter wereld, ongeacht of dat individuen of organisaties zijn. Zulke wetgeving bestond al in de Verenigde Staten. Laatste wijziging: 8 december 2020, 14:31

De Amerikaanse Magnitsky Act draagt de naam van een in gevangenschap gestorven Russische klokkenluider. In Europa wordt die naam slechts informeel gebruikt. Het standpunt is dat het een algemene sanctiewet rond mensenrechtenschendingen betreft, niet gericht op een specifiek land.

Onder de nieuwe wetgeving kunnen individuen een (in)reisverbod krijgen opgelegd, is het mogelijk bezittingen te bevriezen. Ook is het straks verboden om van mensenrechtenschendingen beschuldigde individuen, organisaties of landen direct of indirect financieel te steunen.

Een beroep op de sanctiewet is volgens de Europese Raad mogelijk bij zware mensenrechtenschendingen zoals genocide, inbreuk op primaire vrijheden, buitenrechtelijke executies, marteling of gevangenname. Ook andere “wijdverbreide en systematische schendingen”  van mensenrechten vallen onder de nieuwe wetgeving.

De zwaarte van sancties wordt door de Europese Raad in samenspraak met de zogeheten Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid bepaald. Meer bij de Europese Raad

Bekijk meer van

Magnitsky Europese Unie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.