banner festival 23

— woensdag 16 november 2022, 09:52 | 0 reacties, praat mee

Europese privacywaakhond wil totaalverbod op spyware om journalisten te beschermen

© Ikon Images / Mark Airs

De European Data Protection Supervisor (EDPS) wil dat journalisten beter beschermd worden tegen spyware. De Europese privacytoezichthouder wil dat er binnen de Europese Unie een verbod komt op het maken en inzetten van spyware, zoals de Israëlische afluistersoftware Pegasus. Laatste wijziging: 16 november 2022, 09:53

Dat meldt Tweakers. In een advies noemt de EDPS een algemeen verbod de enige realistische en effectieve manier om de fundamentele rechten in de Unie, inclusief persvrijheid, te beschermen tegen geavanceerde spyware. De privacywaakhond laat wel ruimte voor zeer gelimiteerde uitzonderingen op dat verbod.

Met zijn advies reageert de EDPS op de Europese Media Freedom Act, een nieuwe wet die de persvrijheid in Europa moet beschermen. In die wet is onder andere opgenomen dat spyware niet mag worden ingezet tegen journalisten.

De EDPS gaat met zijn advies om te komen tot een totaalverbod nog een stap verder dan dat. Het wetsvoorstel gaat volgens de privacywaakhond niet ver genoeg. De EDPS vindt dat er in het voorstel niet genoeg waarborgen zijn om te voorkomen dat spyware tegen journalisten wordt gebruikt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.