training eu starters

— vrijdag 16 september 2022, 11:41 | 0 reacties, praat mee

Europees wetsvoorstel bescherming persvrijheid; ‘Geen enkele journalist mag worden bespioneerd’

Eurocommissaris Vera Jourová - © ANP / Stephanie le Cocq

De Europese Commissie komt met een Europese mediawet die moet beschermen tegen politieke inmenging in redactionele beslissingen en het bespioneren van journalisten. Ook komen er regels voor openbaarheid van het eigendom en de financiering van media en transparantie over overheidsreclames. Laatste wijziging: 17 september 2022, 11:30

Villamedia kreeg eerdere deze week een gelekte versie van het wetsvoorstel in handen en maakte een inventarisatie.

‘De afgelopen jaren hebben we verschillende vormen van druk op de media gezien’, zei Eurocommissaris Vera Jourová bij de presentatie van het wetsvoorstel. ‘Wij moeten duidelijke principes vastleggen: geen enkele journalist mag worden bespioneerd vanwege zijn baan en publieke media mogen niet worden misbruikt voor propaganda. Daarom stellen we voor het eerst waarborgen voor die de persvrijheid en een pluriforme pers moeten beschermen.’

Verslaggevers Zonder Grenzen
De Commissie is al langer bezorgd om de persvrijheid in vooral Hongarije en Polen. Maar volgens de internationale organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen, die onderzoek doet naar persvrijheid, verslechtert de persvrijheid ook in Nederland, Griekenland, Slovenië, Malta en Italië.

‘Geen dag te laat’
Volgens Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) komt het wetsvoorstel geen dag te laat. ‘Vrije, onafhankelijke media zijn een cruciale basisvoorwaarde voor een gezonde democratie. De dreiging is zowel intern als extern: vanuit regeringen als in Hongarije, Polen en Griekenland, als ook inmenging van buiten de EU. De vraag is of de plannen ambitieus genoeg zijn.’ Zo ontbreekt het in de voorstellen aan sancties zoals geldboetes als de mediaonafhankelijkheid in een land onvoldoende wordt bewaakt.

De regels gaan gelden voor radio- en televisiezenders, audiovisuele media-on-demanddiensten, kranten en tijdschriften, grote onlineplatforms en providers van video-sharingplatforms. Bij overnames wil het dagelijks EU-bestuur dat de toezichthouder onderzoekt of de fuserende partijen ook zonder elkaar economisch overeind zouden blijven. De nationale toezichthouders zien toe op naleving van de wet, maar de Commissie stelt ook de oprichting van een Europese waakhond voor die samenwerking coördineert en zal bemiddelen bij conflicten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.